Jego korzeń jest niezastąpionym dodatkiem do większości aromatycznych potraw kuchni indyjskiej, tajskiej czy koreańskiej. Świeży imbir ma jednak w naszej kuchni znacznie więcej zastosowań.
Obieranie imbiru
Świeży imbir możesz obrać pomagając sobie zwykłą kuchenną łyżeczką. Wystarczy zeskrobać przy jej pomocy wierzchnią warstwę imbirowej skórki. Jeśli wolisz, możesz użyć też tradycyjnej obieraczki. Obrany imbir kroimy w mniejsze plasterki, następnie w kostkę, którą na koniec dobrze siekamy. Możemy przyspieszyć ten proces i po prostu zetrzeć świeży korzeń imbiru na kuchennej tarce lub przerobić imbir bezpośrednio na sok.
Świeży imbir na sok
Obrany i umyty korzeń imbiru jest dobrym źródłem soku. Możemy wyciskać go za pomocą sokowirówki lub, co polecałbym w tej sytuacji, zmielić za pomocą blendera, odcedzając płyn na sitku. Sok imbirowy możemy doprawić cukrem i przyrządzić z niego syrop, jednak to wymaga sporo pracy i jeszcze więcej imbiru. Dlatego, lepiej imbir dodać soku warzywnego, owocowych smoothie lub drinków. Rozprowadzi się ona znacznie lepiej niż posiekane kawałki korzenia i, w przeciwieństwie do nich, nie utkwi nam między zębami.