Czekamy na nie cały rok. Podczas ledwie kilku majowych i czerwcowych tygodni musimy najeść się nimi na zapas. Szparagi bo o nich mowa uchodzą za warzywo luksusowe, są dość drogie i popularne – w maju mnóstwo szefów kuchni przygotowuje specjalne “menu szparagowe”, wiedząc, że jest to świetny magnes na klientów.
W Polsce jadamy dwie odmiany szparagów – zielone i białe (rzadko spotkać można najtrudniejsze w uprawie fioletowe). Tak naprawdę nie są to odmienne gatunki, lecz młode pędy tej samej rośliny, szparaga lekarskiego, które różni sposób uprawy: zielone wzrastają na powierzchni, zaś białe – przysypane ziemią. Zielone szparagi są cieńsze i, w odróżnieniu od białych, nie wymagają obierania, z obu rodzajów można jednak stworzyć niezwykłe, eleganckie potrawy. Najpopularniejsze z nich to zupy-kremy, różne rodzaje makaronów ze szparagami i sałatki, w których występują one w towarzystwie innych majowych warzyw.