SZYBKIE CURRY Z CIECIERZYCY

Obiad, Przepisy, Kolacja, Wegetariańskie, Wegańskie

SZYBKIE CURRY Z CIECIERZYCY

Składniki:

  • 2 czerwone cebule, pokrojone w pióra
  • łyżka oliwy
  • 3-4 łyżki przyprawy curry
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • świeża papryczka chilli (opcjonalnie)
  • puszka pomidorów
  • puszka ciecierzycy
  • do podania: garść świeżego szpinaku, ewentualnie ryż basmati lub indyjskie chlebki naan


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią piórka cebuli i dusimy przez 8-10 minut. Dodajemy przyprawę curry, czosnek, imbir i chilli i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy pomidory, wrzucamy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy 5-10 minut.

Szybkie curry z ciecierzycy podajemy na liściach szpinaku. Jeśli zależy nam na pełnym posiłku, możemy podać z ugotowanym ryżem basmati lub indyjskimi chlebkami.

Smacznego!


Basia Nawrocka

Basia Nawrocka

Marketingowiec z pasją do gotowania. Uczestniczka warsztatów kulinarnych i miłośniczka dobrego jedzenia. Prywatnie mama czwórki dzieci dla których z przyjemnością odkrywa nowe przepisy.