Składniki:
- 2 czerwone cebule, pokrojone w pióra
- łyżka oliwy
- 3-4 łyżki przyprawy curry
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- świeża papryczka chilli (opcjonalnie)
- puszka pomidorów
- puszka ciecierzycy
- do podania: garść świeżego szpinaku, ewentualnie ryż basmati lub indyjskie chlebki naan
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią piórka cebuli i dusimy przez 8-10 minut. Dodajemy przyprawę curry, czosnek, imbir i chilli i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy pomidory, wrzucamy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy 5-10 minut.
Szybkie curry z ciecierzycy podajemy na liściach szpinaku. Jeśli zależy nam na pełnym posiłku, możemy podać z ugotowanym ryżem basmati lub indyjskimi chlebkami.
Smacznego!