11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań

Warsztaty kulinarne

11 stycznia – Tajlandia od kuchni – Poznań

Fot. Materiały prasowe

Tajlandia inspiruje i fascynuje, stopniowo stając się coraz popularniejszą destynacją turystyczną. Po powrocie z fantastycznych wakacji, rozkochani w tamtejszej egzotycznej kuchni, chcemy zaadaptować tamtejsze smaki na własne stoły. Tajlandia od kuchni, czyli warsztaty kuchni tajskiej, organizowane w Poznaniu przez akademię Cook Up, to znakomita okazja, by udać się w taką kulinarną podróż.

Kuchnia tajska charakteryzuje się przbogatym i oryginalnym bukietem smaków i aromatów. Powstała na skrzyżowaniu kultury kulinarnej Chin z jednej, oraz Indii z drugiej strony, jest pikantna, wyrazista i uwielbiana przez smakoszy na całym świecie. Charakteryzuje się większą swobodą w przygotowywaniu potraw, z łatwością odnajdziesz więc nowe smaki, eksperymentując z tradycyjnymi przepisami. Warto zauważyć, że jej oryginalność wynika także z zastosowania oryginalnych tajskich składników, takich jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Podstawowymi składnikami są także galangal – odmiana imbiru o pieprzowym smaku, kaffir – czyli liście papedy, tajskie chili (mieszanka żółtej, zielonej i czerwonej papryki, zbieranej w różnych fazach rozwoju) i bazylia (o anyżowym posmaku) oraz popularne tofu.

Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.