Jesień zaczynamy od spotkania z inspirującą kuchnią żydowską. 22 września rozpoczynają się trzydniowe warsztaty w Menora InfoPunkcie z cyklu „Talerzem po mapie”.
Menora InfoPunkt zaprasza w kulinarną podróż śladami żydowskiej diaspory – od Bliskiego Wschodu, poprzez Polskę, Izrael, Europę Zachodnią aż po Amerykę Północną. Trzydniowe warsztaty przybliżą Wam charakterystykę kuchni żydowskiej i pokażą jej wpływ na smaki i kulinarne inspiracje w określonych miejscach na całym świecie.
Warsztaty przy Placu Grzybowskim w Warszawie poprowadzą znane i lubiane osobowości aktualnej polskiej sceny kulinarnej, a wśród nich Malka Kafka, twórczyni koszernej kawiarni „Tel Aviv”, Samar Khanafer – uczestniczka III edycji programu MasterChef oraz Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych i zwyciężczyni III edycji programu MasterChef. Trzy dni, trzy różne spojrzenia na kuchnię żydowską.
22 września podczas spotkania z kuchnią Żydów austriackich będziecie mogli posmakować prawdziwych koszernych wypieków, zjeść prawdziwe Kirschesuppe z kluseczkami z makiem oraz Franziskaner kaffee z domową bitą śmietaną.