22-24 WRZEŚNIA –TALERZEM PO MAPIE: RÓŻNE ODCIENIE KUCHNI ŻYDOWSKIEJ – WARSZAWA

22-24 WRZEŚNIA –TALERZEM PO MAPIE: RÓŻNE ODCIENIE KUCHNI ŻYDOWSKIEJ – WARSZAWA

Wydarzenia kulinarne

22-24 WRZEŚNIA –TALERZEM PO MAPIE: RÓŻNE ODCIENIE KUCHNI ŻYDOWSKIEJ – WARSZAWA

Fot. Materiały prasowe

Jesień zaczynamy od spotkania z inspirującą kuchnią żydowską. 22 września rozpoczynają się trzydniowe warsztaty w Menora InfoPunkcie z cyklu „Talerzem po mapie”.

Menora InfoPunkt  zaprasza w kulinarną podróż śladami żydowskiej diaspory –  od Bliskiego Wschodu, poprzez Polskę, Izrael, Europę Zachodnią aż po Amerykę Północną. Trzydniowe warsztaty przybliżą Wam charakterystykę kuchni żydowskiej i pokażą jej wpływ na smaki i kulinarne inspiracje  w określonych miejscach na całym świecie.

Warsztaty przy Placu Grzybowskim w Warszawie poprowadzą znane i lubiane osobowości aktualnej polskiej sceny kulinarnej, a wśród nich Malka Kafka, twórczyni koszernej kawiarni „Tel Aviv”, Samar Khanafer – uczestniczka III edycji programu MasterChef oraz Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych i zwyciężczyni III edycji programu MasterChef. Trzy dni, trzy różne spojrzenia na kuchnię żydowską.

22 września podczas spotkania z kuchnią Żydów austriackich będziecie mogli posmakować prawdziwych koszernych wypieków, zjeść  prawdziwe Kirschesuppe z kluseczkami z makiem oraz Franziskaner kaffee z domową bitą śmietaną.

Marysia Mroziewska

Marysia Mroziewska