TARTA Z GRUSZKAMI I CREME BRULEE

Fot. Cookmagazine


Składniki:

  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • kilka łyżek bardzo zimnej wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

Z mąki, cukru, soli i masła ugniatamy szybko kruche ciasto. Dodajemy tyle zimnej wody, by powstała gładka kula. Wstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, aż lekko zbrązowieje. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
Przygotowujemy krem: cukier, 3 łyżki mąki i szczyptę soli wsypujemy do garnka o grubym dnie. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i powoli wlewamy mleko, wciąż mieszając. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa zacznie parować i zgęstnieje (około 5 minut). Do dużej miski wbijamy jajko i powoli wlewamy do niej gorącą, mleczną masę. Przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy jeszcze 2 minuty, aż krem będzie tak gęsty, by zostawać na łyżce.
Krem przelewamy do płaskiej formy, przykrywamy dokładnie folią i studzimy.
Chłodną masę układamy na spodzie tarty i wygładzamy łyżką. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na połówki. Mieszamy z cynamonem i gałką muszkatołową. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około pół godziny, aż zmiękną. Studzimy i kroimy na cienkie plasterki.
Układamy gruszkę na kremie waniliowym. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem, by powstała skarmelizowana skorupka. Możemy też wstawić tartę na chwilę pod rozgrzany grill.
Tarta z gruszkami i creme brulee smakuje wspaniale na deser z filiżanką mocnej kawy.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.