TARTA Z RABARBAREM to połączenie kruchego ciasta z dodatkiem kremowego serka z kwaskowym, owocowym nadzieniem. Idealne majowe ciasto!
Składniki:
- 170 g zimnego masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki twarożku
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej cytryny
- 4 szklanki pokrojonego rabarbaru (ok. 500 g)
Przygotowanie:
Masło kroimy na kawałki. Z masła, mąki, soli i proszku do pieczenia szybko ugniatamy ciasto. Dodajemy zimny serek i śmietanę. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
W misce mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną, skórką cytrynową i rabarbarem. Odstawiamy na 15 minut, żeby rabarbar puścił sok.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną połową ciasta wyklejamy głęboką formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, żeby spód lekko stwardniał.
W międzyczasie drugą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i kroimy w pasy.
Na podpieczony spód wrzucamy rabarbar. Na wierzchu na krzyż układamy paski ciasta.
Tartę pieczemy przez 40 do 50 minut. Jeśli wierzch zacznie za bardzo się przypiekać, pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto folią. Studzimy ciasto przez około godzinę.
Tarta z rabarbarem smakuje wyśmienicie z lodami waniliowymi lub bitą śmietanką.
Smacznego!