TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM

Przepisy, Kolacja, Sezon na, Przekąska, Wegetariańskie, Cukinia, Por

TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM

fot: Cookmagazine


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko i 1 całe jajko
  • 5 g soli
  • 50 ml lodowatej wody
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • kilka kropel oliwy, świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtka, soli i zimnej wody ugniatamy szybko kruche ciasto. Wkładamy kulę do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Formę do tarty (lub 4 małe foremki) wyklejamy ciastem. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Pora i cukinię kroimy na cienkie plasterki. Na odrobinie oliwy podsmażamy pora.
W misce mieszamy śmietankę z jajkiem i 2 łyżkami parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy podsmażonego pora.
Z piekarnika wyjmujemy podpieczone spody, wylewamy na nie masę śmietankowo-porową. Na wierzchu układamy plasterki cukinii. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na kolejnych 10 minut.
Podajemy z sałatą skropioną winegretem.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.