Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko i 1 całe jajko
- 5 g soli
- 50 ml lodowatej wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 cukinia
- 1 por
- kilka kropel oliwy, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtka, soli i zimnej wody ugniatamy szybko kruche ciasto. Wkładamy kulę do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Formę do tarty (lub 4 małe foremki) wyklejamy ciastem. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Pora i cukinię kroimy na cienkie plasterki. Na odrobinie oliwy podsmażamy pora.
W misce mieszamy śmietankę z jajkiem i 2 łyżkami parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy podsmażonego pora.
Z piekarnika wyjmujemy podpieczone spody, wylewamy na nie masę śmietankowo-porową. Na wierzchu układamy plasterki cukinii. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na kolejnych 10 minut.
Podajemy z sałatą skropioną winegretem.
Smacznego!