Blisko 200 wystawców zawita do Krakowa na Terra Madre Slow Food Festival Central Europe 2015. Miłośnicy Slow Food spotkają się nie tylko na targach, ale również podczas warsztatów i kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach.
Powrót do korzeni
Przez trzy grudniowe dni Kraków stanie się kulinarną stolicą Polski. Podczas Terra Madre Slow Food Festival spotkają się ze sobą producenci, przetwórcy i konsumenci żywności – Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze.– Zapowiedział na stronie festiwalu jego pomysłodawca i prezes Slow Food Polska, dr Jacek Szklarek. Impreza, po za jej oczywistym wymiarem konsumpcyjnym ma pełnić także rolę bezpośrednio spotkania między tymi, którzy żywność wytwarzają, a tymi, do których finalnie trafia. Pojawią się więc producenci wyjątkowych serów z Rumunii, winiarze z węgierskiego regionu Tokaj, polscy producenci i przetwórcy najlepszych wędlin, mięs i nabiału.