Kuchnia indyjska to jedną z najzdrowszych kuchni świata, bazująca przede wszystkim na świeżych i nieprzetworzonych produktach. Smak potrawy wydobywany jest zaś przez niesamowite mieszanki przypraw, które składają się głównie z : czosnku, chilli, imbiru, kardamonu, cynamonu, goździków, kminku, kurkumy i kolendry. Jeśli chcecie poznać bliżej smaki kuchni indyjskiej musicie obejrzeć ,,Today’s Special” w reżyserii Davida Kaplana.
Film opowiada o historii Samira, kucharza marzącym o zostaniu szefem kuchni w ekskluzywnej restauracji na Manhattanie. Niestety nie dostaje awansu przez co porzuca pracę w restauracji, informując swoich współpracowników o wyjedzie do Paryża, gdzie ma zamiar odbyć kulinarne praktyki pod okiem francuskiego mistrza kuchni. Wyjazd nie dochodzi do skutku, ponieważ ojciec głównego bohatera, z którym jest skłócony ma atak serca, a to skutkuje przejęciem przez Samira Tandoori Palace, czyli rodzinnej, hinduskiej restauracji stojącej na skraju bankructwa.