TOFU – JAK NADAĆ MU SMAK?

Trudne składniki, Nauka gotowania

TOFU – JAK NADAĆ MU SMAK?

fot. Cookmagazine

Tofu, nie ma własnego smaku, przez co potrafi sprawić wiele kłopotu nie tylko szukającym zamienników mięsa wegetarianom. Istnieje jednak całkiem sporo sposobów na dobre potrawy z tofu.

Potrawy z tofu

Tofu to mówiąc najprościej, ser z soi. Roślinne białko ścina się i poddaje takim samym procesom, jakim poddawane są kwasowe sery. Od sera roślinny twarożek różni jednak to, że zachowuje on swoją konsystencje, także włożony do gorącej wody, po usmażeniu, czy ugotowaniu. W sklepach natrafić możemy na kilka rodzajów tofu wśród których do najczęściej spotykanych należą tofu twarde i sałatkowe. To pierwsze sprzedawane jest w prostokątnych kostkach w zalewie, to drugie konsystencją przypomina ricottę i nieszczególnie dobrze nadaje się do gotowania. Wybierając tofu zadbajmy więc o to by było odpowiednio twarde.

Tofu mielone – zamiast wołowiny

Sojowy twarożek chłonie przyprawy i dodatki znacznie lepiej, gdy jest mocno rozdrobniony. W tej wersji może zastąpić jajecznicę, mielone mięso lub być podstawą dla warzywnych burgerów. Połączony z bazylią i oregano szybko przechodzi smakiem ziół, a dodany do pomidorów, czarnej fasoli i kolendry utworzy dobry wypełniacz do meksykańskich taco.

Stir fry – tofu po azjatycku

Tofu wprost z gorącej patelni wchłonie smak przypraw, ale niestety również znaczną ilość oleju. Stir fry nada mu jednak odpowiednią konsystencje i nieco głębszy smak. Kluczem do dobrego dania będą w tym wypadku przyprawy – imbir, kolendra, szalotka, sos sojowy. Sojowy ser warto pokroić na cienkie plastry, w ten sposób po przesmażeniu będzie chrupiący. Możemy podawać go ze smażonymi warzywami, kiełkami i ryżem.

Tofu panierowane

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.