Tofu, nie ma własnego smaku, przez co potrafi sprawić wiele kłopotu nie tylko szukającym zamienników mięsa wegetarianom. Istnieje jednak całkiem sporo sposobów na dobre potrawy z tofu.
Potrawy z tofu
Tofu to mówiąc najprościej, ser z soi. Roślinne białko ścina się i poddaje takim samym procesom, jakim poddawane są kwasowe sery. Od sera roślinny twarożek różni jednak to, że zachowuje on swoją konsystencje, także włożony do gorącej wody, po usmażeniu, czy ugotowaniu. W sklepach natrafić możemy na kilka rodzajów tofu wśród których do najczęściej spotykanych należą tofu twarde i sałatkowe. To pierwsze sprzedawane jest w prostokątnych kostkach w zalewie, to drugie konsystencją przypomina ricottę i nieszczególnie dobrze nadaje się do gotowania. Wybierając tofu zadbajmy więc o to by było odpowiednio twarde.
Tofu mielone – zamiast wołowiny
Sojowy twarożek chłonie przyprawy i dodatki znacznie lepiej, gdy jest mocno rozdrobniony. W tej wersji może zastąpić jajecznicę, mielone mięso lub być podstawą dla warzywnych burgerów. Połączony z bazylią i oregano szybko przechodzi smakiem ziół, a dodany do pomidorów, czarnej fasoli i kolendry utworzy dobry wypełniacz do meksykańskich taco.
Stir fry – tofu po azjatycku
Tofu wprost z gorącej patelni wchłonie smak przypraw, ale niestety również znaczną ilość oleju. Stir fry nada mu jednak odpowiednią konsystencje i nieco głębszy smak. Kluczem do dobrego dania będą w tym wypadku przyprawy – imbir, kolendra, szalotka, sos sojowy. Sojowy ser warto pokroić na cienkie plastry, w ten sposób po przesmażeniu będzie chrupiący. Możemy podawać go ze smażonymi warzywami, kiełkami i ryżem.