Ma egzotyczną nazwę i niezbyt przystępny smak. Coraz chętniej sięgamy jednak po niego dla jego smaku oraz ogromną wartość odżywczą. Zobacz, jak prawidłowo przygotować topinambur.
Super jedzenie
Topinambur czyli słonecznik bulwiasty to roślina znana w europie od XVII wieku. W Polsce uprawiany był na szeroką skalę od 1730 roku. Roślina ta ceniona jest głównie z uwagi na jej bulwy, przypominające kształtem korzeń żeń szenia lub imbiru. Ugotowany topinambur jest doskonałym źródłem potasu, zawiera także nie mało wapnia i witaminy C, choć jego największą zaletą jest niska kaloryczność i wysoka zawartość wspomagającej odchudzanie inuliny. Wszystko to sprawia, że topinambur często zaliczany jest do tzw. super jedzenia, czyli wysoce odżywczych produktów.
Jak smakuje topinambur?
W smaku, słonecznik bulwiasty przypomina skrzyżowanie pietruszki z ziemniakiem. Ma biały miąższ,a po ugotowaniu nabiera kremowej konsystencji, przypominającej ziemniaczane puree. Łagodne i mało wyraziste w smaku bulwy wymagają jednak odpowiedniego doprawienia – dobrze czują się w towarzystwie soli, pieprzu czy. Do specyficznego smaku tego warzywa należy się przyzwyczaić, nie każdemu będzie on bowiem odpowiadał.
Jak kupować słonecznik bulwiasty?
Bulwy topinamburu powinny być jędrne, twardawe i dobrze wyrośnięte. Im większe, tym łatwiej będzie nam je obierać. warzywa powinny być względnie czyste, nie zarośnięte ziemią, bo to również utrudni nam ich obieranie. Słonecznik bulwiasty kupowany zimą będzie słodszy niż jego wiosenne odmiany. Zawarta w nim inulina rozpada się bowiem stopniowo na fruktozę i glukozę.