TORCIK ORZECHOWY Z NUTELLĄ

Fot. Cookmagazine

TORCIK ORZECHOWY  Z NUTELLĄ jest lekki, delikatny i naprawdę pyszny. Jego jedyną wadą jest to, że zbyt szybko znika. Spróbujcie go raz, a już zawsze będzie jednym z waszych ulubionych deserów.



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 120 drobnego cukru

Składniki na krem:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g nutelli

Składniki na poncz:

  • 50 ml rumu
  • 50 ml wody

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych do dekoracji
  • sos czekoladowy do dekoracji



Przygotowanie:

Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą i sztywną masę (5-7 minut). Dodajemy do niej przesianą mąkę (obydwa rodzaje) i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.  Studzimy.

Krem: 200 g orzechów prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy (stopień rozdrobnienia zależy od naszych upodobań. Lekko podgrzewamy nutellę i mieszamy ją z orzechami.

Wystudzony biszkopt okrajamy po bokach i przekrajamy na dwie części. Dolny blat nasączamy połową ponczu i rozsmarowujemy na nim połowę kremu. Układamy na nim drugą połowę biszkopta, delikatnie dociskamy, nasączamy i smarujemy resztą kremu (wraz z bokami tortu). Biszkoptowe okruchy rozdrabniamy, posypujemy nimi brzeg ciasta i jego boki. Dekorujemy obranymi ze skóry, podprażonymi orzechami oraz sosem czekoladowym.

Smacznego!


Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek