TORCIK ORZECHOWY Z NUTELLĄ jest lekki, delikatny i naprawdę pyszny. Jego jedyną wadą jest to, że zbyt szybko znika. Spróbujcie go raz, a już zawsze będzie jednym z waszych ulubionych deserów.
Składniki na biszkopt: Składniki na krem: Składniki na poncz: Dodatkowo: Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą i sztywną masę (5-7 minut). Dodajemy do niej przesianą mąkę (obydwa rodzaje) i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy. Krem: 200 g orzechów prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy (stopień rozdrobnienia zależy od naszych upodobań. Lekko podgrzewamy nutellę i mieszamy ją z orzechami. Wystudzony biszkopt okrajamy po bokach i przekrajamy na dwie części. Dolny blat nasączamy połową ponczu i rozsmarowujemy na nim połowę kremu. Układamy na nim drugą połowę biszkopta, delikatnie dociskamy, nasączamy i smarujemy resztą kremu (wraz z bokami tortu). Biszkoptowe okruchy rozdrabniamy, posypujemy nimi brzeg ciasta i jego boki. Dekorujemy obranymi ze skóry, podprażonymi orzechami oraz sosem czekoladowym. Smacznego!