TRADYCYJNE PIEROGI WIGILIJNE

Przepisy, Obiad, Od święta, Boże Narodzenie

TRADYCYJNE PIEROGI WIGILIJNE

Fot. CookMagazine

TRADYCYJNE PIEROGI WIGILIJNE to potrawa obowiązkowa,bez nich wiele z nas nie potrafi wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego – do dzieła!

Składniki:

ciasto

  • 300 g mąki pszennej typu 500
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju, oliwy z oliwek lub płynnego masła
  • odrobina soli

nadzienie

  • pół kilograma kapusty kiszonej z marchewką
  • pół litrowego słoika suszonych leśnych grzybów (mogą być borowiki lub podgrzybki)
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu

dodatkowo do podania:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • posiekana 1 duża cebula

Magdalena Książek

Magdalena Książek

Nieposkromiona miłośniczka słodkiej strony kuchni. Redaguje teksty, umilając sobie chwile popijaniem herbaty z różnych zakątków świata.