TRADYCYJNE PYZY Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW

Przepisy, Obiad

TRADYCYJNE PYZY Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW

tradycyjne_pyzy


Składniki na tradycyjne pyzy ziemniaczane:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Masło
  • Cebula
  • Skwarki (może być cienko pokrojony boczek)
  • Śmietana 12% (lub chudy twaróg)

Ponadto:

  • Gaza/pielucha tetrowa/bawełniana ściereczka


Przygotowanie:

Wszystkie ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie drugą połowę ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach – delikatnie solimy. Dzięki temu, na późniejszym etapie produkcji pyz, z łatwością odcedzimy z nich wodę. Gdy ziemniaki będą już ugotowane, przepuszczamy przez prasę bądź mielimy, koniecznie kiedy są jeszcze ciepłe.

Wykładamy całą powierzchnię misy jednym kawałkiem gazy i wrzucamy do niej starte, surowe ziemniaki. Zawijamy i bardzo dokładnie odciskamy nadmiar wody.

Zmielone i odsączone ziemniaki wrzucamy razem do dużej miski. Wbijamy jajko, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto. Możemy robić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego – istotne jest to, aby masa nie zawierała grudek. Po około 10 – 15 minutach pracy z ciastem, odkładamy je na krótki „odpoczynek”.

Z gotowej masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki. Przy każdej formowanej sztuce warto obsypać sobie dłonie mąką, aby pyzy się nie rozklejały. Istotne, aby wszystkie pyzy były równej wielkości, wtedy czas gotowania dla każdej kulki będzie taki sam.

Wrzucamy po 7-8 sztuk pyz do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 10 minut, w zależności od ich rozmiaru. W międzyczasie przygotowujemy okrasę. Cebulę kroimy na drobne, cienkie paski – smażymy na maśle z dodatkiem oleju. W opcji mięsnej możemy również dodać pokrojony boczek i usmażyć go z cebulką.

Przed podaniem, pyzy skrapiamy przygotowaną okrasą i polewamy kwaśną śmietaną lub kruszymy na nie chudy biały twaróg.

Smacznego!

Poszukujesz obiadowych inspiracji? Z pewnością wybierzesz coś stąd! 


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.