Moda nieustannie się zmienia i nie dotyczy to wyłącznie branży odzieżowej, ale wielu innych też, w tym cukierniczej. W każdym sezonie osoby związane z nią dowiadują się o nowych trendach, które pojawiają się w takich kwestiach jak na przykład dekorowanie ciast, stosowane kolory i używane do tego produkty. Dokładnie tak samo sytuacja przedstawia się w roku 2024. Dowiedz się, na co się przygotować i co będzie modne w nadchodzących miesiącach.
Co czeka cukierników w roku 2024?
Ten rok ma upłynąć w branży cukierniczej pod hasłem minimalizmu, ograniczenia wykorzystywania produktów i korzystania z roślinnych składników. Znajdzie się jednak też trochę przestrzeni dla tradycyjnych, uniwersalnych i ponadczasowych rozwiązań znanych od lat. Dlatego dekoracje z masy cukrowej czy czekolady nie znikną tak szybko z cukierni. Duży nacisk twórcy słodyczy będą jednak kładli również na nastrój i na zdrowe przekąski. Warto przyjrzeć się każdemu z tych zagadnień bliżej, by lepiej się przygotować na ich nadejście.
Dekoracje z masy cukrowej – ponadczasowy trend
Lukier plastyczny pewnego razu stał się niemal obowiązkowym elementem dekoracji na tort i nic nie zapowiada tego, by rok 2024 miał pod tym względem przynieść zmiany. Ozdobne elementy z masy cukrowej wciąż cieszą się popularnością, a liczne i kreatywne możliwości ich wykorzystania sprawiają, że wiele osób z nich korzysta. Bez trudu możesz takie elementy dopasować do innych tegorocznych trendów, na przykład wykonując delikatne i czarujące kwiaty ze specjalnych produktów, takich jak między innymi te: https://torcik.net/sklep/masa-cukrowa-do-kwiatow/
Minimalizm w pracowni cukierniczej? To możliwe!
W ciągu następnych miesięcy popularne stanie się ograniczanie wykorzystywanych produktów, a wśród ciast zagości minimalizm. Można się zatem spodziewać wielu wypieków w stylu naked cake czy propozycji w duchu zero waste, takich jak stawianie na akcesoria wielokrotnego użytku. Znajdziesz je na przykład w tym sklepie: https://torcik.net/, a ich różnorodność sprawia, że każdy odkryje w nich coś dla siebie.
Lepszy nastrój dzięki czekoladzie? A może zdrowa przekąska?
Cukiernicy mają też kłaść nacisk na to, jaki nastrój wzbudzają ich wyroby u klientów. Kostka czekolady w chwili relaksu lub dopieszczone ciasto z ważnej okazji? Wszystko to ma wpływ na humor, warto zatem zadbać o to, by samopoczucie osób kosztujących Twoje wypieki było dzięki nim naprawdę doskonałe! Kwestia ta łączy się też z innym aktualnym trendem, czyli zdrowiem i zbilansowanymi przekąskami. Wiadomo bowiem, że każdy czuje się lepiej, gdy nic mu nie dolega. W związku z tym aspektem przygotowywania deserów warto też postawić na wykorzystywanie roślinnych składników w swojej pracowni cukierniczej.
Gdzie kupować składniki do modnych dekoracji?
Oczywiście podstawą wszystkich tych nadchodzących trendów czy modnych rozwiązań są produkty dobrej jakości. By je zamówić, sprawdź masę cukrową na torcik.net, czyli sklep o ugruntowanej pozycji na rynku, prowadzony przez osoby od lat działające w branży. Znajdź idealne składniki do swoich deserów i spraw, by rok 2024 był dla Ciebie inspirujący i pełen wyzwań.