Chociaż truskawki pochodzące z ciepłych regionów Hiszpanii, Turcji, czy afrykańskiego Maroka możemy kupić niemal o każdej porze roku, to z niecierpliwością czekamy na wysyp rodzimych owoców. W przeciwieństwie do zagranicznych produktów są one bardziej aromatyczne i soczyste, co wynika z chłodniejszego klimatu w Polsce.
Skąd się wzięła truskawka?
Truskawki są doskonałą letnią przekąską. Miłośnicy tych pobudzających bomb witaminowych, pomimo życia w dobie pestycydów z chęcią zajadają się nimi wprost z krzaków, kobiałek lub popularnych na miejskich bazarach reklamówek. Warto przy tym pamiętać, że smak truskawek jest uzależniony od warunków pogodowych, dlatego po obfitych deszczach owoce te mogą być bardziej kwaskowe. Popularne w Polsce i Europie truskawki powstały około 300 lat temu w wyniku krzyżówki odmian poziomek pochodzących z Chile i Stanów Zjednoczonych. Polska nazwa tej cudownej rośliny najprawdopodobniej pochodzi od staropolskiego słowa „truskać”, tj. „łamać się”, którym nawiązywano do delikatności i kruchości pędów, na których rosną truskawki.
Zdrowie zamknięte w owocu
Pyszne, czerwone owoce są prawdziwym dobrodziejstwem dla ludzi. Wpływają one pozytywnie na pracę wątroby (działanie żółciopędne) i nerek (działanie moczopędne) oraz łagodzą bóle stawowe (obfitują w antocyjany). Jak dowiodły ostatnie badania, truskawki obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze oraz ograniczają wchłanianie tłuszczu, co ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Dodatkowo poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi, dzięki czemu jesteśmy bardziej odporni na choroby.