VINAIGRETTE W PIĘCIU ODMIANACH

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

VINAIGRETTE W PIĘCIU ODMIANACH

Fot. Cookmagazine

Winegret to jeden z najprostszych i absolutnie nie zastąpionych w przygotowaniu sosów. Ponadto, można go także w nieskończoność modyfikować uzyskując szereg, bardzo różnych od siebie i niezwykle przydatnych w kuchni sosów.

Klasyczny Vinaigrette

W podstawowej wersji sos ten składa się z połączenia oliwy i octu lub soku z cytryny w proporcjach 3:1 lub 4:1. Czyli jedną łyżkę naszego kwaśnego składnika mieszamy z trzema łyżkami oliwy. Musztarda jest składnikiem opcjonalnym, ale warto ją dodawać z dwóch powodów. Po pierwsze, dodaje winegretowi nieco pikantnego smaku, a po drugie, działa jak naturalny emulgator, czyli sprawia, że sos się nie rozwarstwia. Jeśli decydujemy się na taki wariant winegretu, ważne by zacząć łączenie składników od oliwy i musztardy właśnie, dodając powoli odrobinę octu. Sos najlepiej pomieszać wstrząsając go w słoiku lub, korzystając z efektu „wow”, w shakerze.

Sos musztardowo-miodowy

Najpopularniejszą modyfikacją winegretu jest jego miodowa odmiana. Przyrządzimy ją dodając do wymienionych powyżej składników łyżkę miodu. Miód doskonale komponuje się z octem balsamicznym, łagodząc dodatkowo ostry smak musztardy. Jeśli z jakiś przyczyn nie przepadacie za miodem, możecie zastąpić go łyżką melasy, syropu klonowego, jęczmiennego lub syropu z agawy.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.