Małe babeczki, które można jeść zarówno na słodko, jak i w wytrawnej formie. W środku niezwykle miękkie, a na zewnątrz wyjątkowo chrupiące. Mowa oczywiście o muffinkach, które na przestrzeni lat zyskują coraz większa popularność w Polsce. Nie ma się co dziwić… Wypieki te są po prostu niesamowicie pyszne!
Krótka historia muffinka i muffinki
Muffinki przyszły (lub przypłynęły) do nas z krajów anglosaskich, a ich historia sięga czasów wiktoriańskich. Początkowo były one jednak jedzeniem dla służby i niezamożnej części społeczeństwa. Ponadto ówczesne muffinki wyglądały nieco inaczej niż te, które można spotkać obecnie w cukierniach – miały postać grubych placków przygotowywanych z resztek chleba, ziemniaków czy ciasta, które pozostały z pieczenia potraw dla bogatszych rodzin.
Z upływem lat przysmak ten zyskał jednak wielką renomę. Początkowo sprzedawali go tzw. „muffin men” na ulicach angielskich miast, a następnie trafił on na salony i stał się popularnym dodatkiem do wyspiarskiej herbaty.
Muffiny w formie, którą znamy dzisiaj, zostały natomiast wypromowane w Stanach Zjednoczonych. O ich popularności najlepiej świadczy fakt, że są one oficjalnym wypiekiem stanu Minnesota (wersja jagodowa) oraz dumą Nowego Jorku (wersja jabłkowa) czy Massachusetts (odmiana kukurydziana).
Przepyszne przepisy wypełnione po brzegi czekoladą
Już od samego czytania, człowiek robi się głodny, prawda? Zatem bezzwłocznie należy ruszyć do kuchni i przygotować pysznego muffina lub babeczkę! Poniżej znajdziecie cztery wyjątkowe przepisy, które bez problemu przygotujecie w domowym zaciszu:
- muffiny z polewą czekoladową – https://uwielbiam.pl/przepis/muffiny-z-polewa-czekoladowa,
- tęczowe, słodkie babeczki – https://uwielbiam.pl/przepis/slodkie-babeczki,
- zielono-kakaowe babeczki szpinakowe z cytrynową nutą – https://uwielbiam.pl/przepis/babeczki-szpinakowe-z-kremem-czekoladowym,
- rozpływające się w ustach czekoladowe muffiny – https://uwielbiam.pl/przepis/muffiny-czekoladowe-2.
Życzymy Wam wszystkiego czekoladowego!