Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek rzodkiewki
- 2 nieduże ogórki
- 3 łyżki majonezu
- szczypiorek
- garść tartego sera żółtego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Najpierw drobno siekamy jajka, ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek. Majonez natomiast mieszamy z solą i pieprzem.
Następnie w małej foremce bez dna po kolei układamy wartwami przygotowane składniki. Odpowiednio są to jajka, szczypiorek i rzodkiewka, ogórki, rzodkiewka oraz ser; warstwy oddzielamy niewielką ilością równo rozprowadzonego majonezu. Dzięki wykorzystaniu foremki sałatka utrzyma kształt. Na końcu górę sałatki możemy udekorować plastrami rzodkiewki lub kawałkami szczypiorku.
Warstwowa sałatka z jajkiem idealnie nadaje się do modyfikacji i udoskonaleń – kieruj się swoim własnym gustem i gastronomicznymi upodobaniami!
Smacznego!
A co, jeśli najbardziej w świętach cenicie sobie typowo wielkanocne desery? Bez obaw! Lubiącym słodkie polecamy przepisy na mazurek z kajmakiem i migdałami oraz babę wielkanocną z kandyzownym imbirem!