WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM

warstwowa sałatka z jajkiem


Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 nieduże ogórki
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • garść tartego sera żółtego
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Najpierw drobno siekamy jajka, ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek. Majonez natomiast mieszamy z solą i pieprzem.

Następnie w małej foremce bez dna po kolei układamy wartwami przygotowane składniki. Odpowiednio są to jajka, szczypiorek i rzodkiewka, ogórki, rzodkiewka oraz ser; warstwy oddzielamy niewielką ilością równo rozprowadzonego majonezu. Dzięki wykorzystaniu foremki sałatka utrzyma kształt. Na końcu górę sałatki możemy udekorować plastrami rzodkiewki lub kawałkami szczypiorku.

Warstwowa sałatka z jajkiem idealnie nadaje się do modyfikacji i udoskonaleń – kieruj się swoim własnym gustem i gastronomicznymi upodobaniami!

Smacznego!

 

A co, jeśli najbardziej w świętach cenicie sobie typowo wielkanocne desery? Bez obaw! Lubiącym słodkie polecamy przepisy na mazurek z kajmakiem i migdałami oraz babę wielkanocną z kandyzownym imbirem!


Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.