WARSZTATY: KISZONKI I FERMENTACJA – GDAŃSK 27.04.21

Warsztaty kulinarne

WARSZTATY: KISZONKI I FERMENTACJA – GDAŃSK 27.04.21

fot. materiały organizatora

Warsztaty: KISZONKI i fermentacja (płatne 180 zł)

Spotkanie odbędzie się 27 kwietnia 2021 w Gdańsku, w Ziemiosferze – sklepie i kawiarni zero waste przy Dmowskiego 10. Z uwagi na sytuację pandemiczną, liczba miejsc ograniczona jest do 4 osób. Jednak nic straconego – kameralna atmosfera zapewni bezpieczeństwo uczestnikom i sprawi, że każdy z nich maksymalnie skorzysta z warsztatów!

Jedzenie kiszonek ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie – są bogate w witaminy, które wzmacniają organizm, mają właściwości probiotyczne i wzbogacają florę bakteryjną naszego układu trawiennego. Regularne ich spożywanie jest wręcz zalecane przez dietetyków. A doskonałości kiszonek dopełnia przecież ich fantastyczny smak! Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się jak przygotować:

  • ocet ananasowo-jabłkowy;
  • kimchi z młodej kapusty;
  • kalarepę kiszoną z pastą miso, pieprzem i kardamonem;
  • rzodkiewki kiszone z chilli i imbirem;
  • seler naciowy kiszony z czosnkiem i pudrem mango.

Tak oto amatorzy kapusty i ogórków kiszonych mogą poszerzyć swój domowy repertuar o znane warzywa w nowym, egzotycznym, kiszonym wydaniu. Zapowiada się pysznie!

Wydarzenie poprowadzi Natalia Dąbrowska. Podczas warsztatów kulinarnych, zielarskich oraz kosmetycznych, łączy egzotyczne inspiracje, regionalne produkty i tradycyjne receptury, a wszystko to na solidnym fundamencie sprawdzonej wiedzy. Jej artykuły natomiast, m.in. na temat fermentacji, ukazują się w dwumiesięczniku Kocham Zioła.

Na warsztaty obowiązują zapisy do dnia 26.04. Chęć udziału można zgłosić drogą mailową na adres ekosmos.info@gmail.com, telefonicznie pod numerem 690 295 937 lub przez wiadomość na facebooku. 

Oprócz opieki merytorycznej, organizator zapewni uczestnikom wszystkie potrzebne produkty, sprzęty, a nawet słoiki – uczula jedynie, by przynieść własną płócienną torbę, w której będzie można wygodnie zabrać przygotowane własnoręcznie kiszonki. Po zakończeniu warsztatów każdy z uczestników otrzyma spisane receptury, prezentację dotyczącą fermentacji oraz możliwość późniejszej konsultacji e-mailowej.

Ponadto, organizatorzy zapewnią rękawiczki, płyn do dezynfekcji rąk oraz odpowiednie odległości między uczestnikami podczas warsztatów.

Warsztaty: KISZONKI i fermentacja organizuje Ziemiosfera oraz EKOsmos. Po więcej informacji zapraszamy na stronę wydarzenia.

Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.