Już w najbliższy czwartek w warszawskiej Menorze odbędzie się kolejne inspirujące spotkanie kulinarne. Warsztaty z Sabiną Francuz przybliżą Wam eklektyczną kuchnię Romaniotów. Dacie się ponieść smakom słonecznego południa?
Kiedyś wakacje kojarzyły nam się głównie z południowa częścią Europy, no bo jak plaża i wakacyjne kąski, to nigdzie indziej, jak tylko w Grecji, prawda? Oliwki, warzywa, świeże aromatyczne zioła, feta, pyszne filo … i można by tak wymieniać jeszcze przez trzy akapity.
Na pewno zastanawiacie się kim są Romanioci – to Żydzi zamieszkujący współczesną Grecje oraz obszary, które kiedyś znajdowały się pod wpływem helleńskiej kultury i języka. Romanioci posiadli swój odrębny język zwany jewanik, który był dialektem języka greckiego oraz odrębną kulturę i oczywiście kuchnię. Śladami tej ostatniej wyruszyła niedawno Sabina Francuz, która poprowadzi warsztaty kulinarne w warszawskiej Menorze 24 maja o godzinie 18.00.