Pamiętacie gorącego chleba z chrupiącą skórką, dopiero co wyjętego z pieca? Podczas warsztatów Domowa piekarnia – chleb na zakwasie macie szansę cofnąć się w przeszłość i przypomnieć smaki dzieciństwa. Podczas 5-godzinnych warsztatów wrócicie do korzeni polskiej kuchni i wypieczecie prawdziwy chleb na zakwasie!
Sztuka pieczenia chleba, choć postrzegana jako umiejętność bardzo podstawowa, skrywa w sobie wiele tajemnic – o czym wie niejedna osoba, która sparzyła się na własnoręcznym przygotowywaniu chleba. Kilka prostych składników – ale ich prawidłowe połączenie wymaga sprawności, wprawy i pewnej dawki wiedzy. Wszystko to znajdziecie podczas warsztatów we wrocławskim Browarze Mieszczańskim.
Spotkanie poświęcone będzie chlebom pieczonym tylko i wyłącznie na zakwasach. Prowadzący opowiedzą o mąkach, zakwasach i innych, skrupulatnie dobieranych, składnikach pieczywa. Na warsztat wezmą także podstawowe techniki wyrabiania, składania ciasta, dzielenia, formowania i nacinania. Dowiecie się także, jak przygotować piekarnik, aby symulował warunki pieczenia pieca chlebowego. Podczas spotkania nauczycie się wypiekać chleb zarówno z zakwasu pszennego, jak i żytniego.