Gruzja staje się coraz popularniejsza – i jako destynacja turystyczna, i źródło kulinarno-kulturowych inspiracji. Fantastycznej, bogatej tradycji kulinarnej wtórują równie wspaniałe winnice i gorzelnie, które sprawiają, że Gruzja to prawdziwy raj dla smakoszy.
Znakomitą okazją, by zgłębić tajemnice gruzińskiej kuchni, jest nadchodzący warsztat kulinarny Smaki Gruzji, organizowany przez katowicką Pracownię Smaku Joanny Kleser.
Spotkanie poprowadzi Diana Volokhova – Armenka, która parę lat temu przeprowadziła się do Polski, by podbić lokalną edycję Masterchefa, do której przystąpiła za namowa chłopaka, przyjaciół i krewnych, rozkochanych w jej umiejętnościach kulinarnych. Współzawodnictwo zakończyła w finale drugiej edycji – a od tej pory tym chętniej przyrządza ukochane dania tradycyjnej kuchni ormiańskiej – szczególnie te z dodatkiem bakłażana.