4 marca – Warsztaty kulinarne – Fermenty. Mead Ladies w podróży – Kraków

4 marca – Warsztaty kulinarne – Fermenty. Mead Ladies w podróży – Kraków

Warsztaty kulinarne

4 marca – Warsztaty kulinarne – Fermenty. Mead Ladies w podróży – Kraków

Fot. Materiały prasowe

Laktofermentacja i kultury startowe – co to właściwie jest? Jeśli zadajesz sobie to samo pytanie, ale uwielbiasz wegetariańską kuchnię, ekologię oraz ideę zrównoważonego rozwoju i życia w zgodzie z naturą, warsztaty kulinarne, prowadzone przez Mead Ladies, będą strzałem w dziesiątkę!

Mead Ladies to zgrany duet eko-aktywistek. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska pasjonują się dzikimi roślinami (jadalnymi i leczniczymi) oraz grzybami. Organizują warsztaty kulinarne i zielarskie oraz spacery etnobotaniczne – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Lubią wegetariańską i wegańską zrównoważoną kuchnię, promują zielony styl życia i gotowania i uczą odkrywania z nimi tajemnic przyrody. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym inspirującym duecie, koniecznie zajrzyjcie na ich blog.

Tym razem dziewczyny udadzą się do Krakowa, gdzie poprowadzą dwie edycje swoich warsztatów. Pierwsze z nich dotyczyć będą kultur startowych. Organizatorki opowiedzą m.in.:

  • o tym, czym jest jest Mycoderma aceti, jak się nią dobrze zajmować i jak zrobić ocet ryżowy z jej pomocą
  • o ziarnach kefirowych. Jak nastawić kefiry i  zrobić labneh.
  • o ziarnach kefiru wodnego. Jak nastawić kefir ziołowy i  zrobić gazowaną lemoniadę.
  • o kombuczy. Jak nastawić kombuczę rumiankową i ziołową, zrobić kombuczowe musztardę i keczup.
  • o tempehu. Jak nastawić tempeh, i fermentować za pomocą pleśni.

Mead Ladies obiecują dużo eksperymentów, mnóstwo smakowania i wybuchających butelek (bez obaw – to kontrolowany i popisowy performance duetu).

Warsztaty potrwają od 10 do 13.

Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.