Bliski Wschód to jeden z najbardziej inspirujących kulinarnie destynacji, która zasłużenie wciąż zdobywa w Polsce popularność. Jeszcze niedawno nieznane w Polsce hummusy i falafele robią karierę nie tylko w miejskich lokalach, lecz także prywatnych polskich kuchniach. Warsztaty kulinarne Uczta mezze – Przystawki bliskowschodnie to świetna okazja, by poznać sekrety tej egzotycznej tradycji kulinarnej i zaskoczyć znajomych przy najbliższym spotkaniu!
Mezze to zestaw mini-przekąsek, serwowanych do alkoholu lub jako przystawki podczas wielodaniowych kolacji, który wywodzi z kuchni bałkańskiej, bliskowschodniej i azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się podczas niezobowiązującego spotkania ze znajomymi lub podczas rodzinnego wieczoru z filmami.
Prowadzący, Radek Paruszewski, z zamiłowania podróżuje po świecie, odkrywając ciekawe zakątki oraz poznając lokalną kuchnię. Przywiezione z wypraw przepisy chętnie sprowadza na rodzimy grunt. Zwiedził ponad 40 krajów świata z Europy, Azji, Afryki i obu Ameryk. Do jego ulubionych należą kuchnie Azji Bliskowschodniej oraz południa Europy i Bliskiego Wschodu. Radek nie stroni od wyzwań gastronomicznych i angażuje się w różne projekty kulinarne, ale jak sam mówi, świnka morska smakuje dobrze jedynie w Cusco. Jego ostatnią pasją jest „gotowanie monochromatyczne”, którego celem jest przygotowanie potraw w jednym kolorze.