28 marca – Warsztaty kulinarne – Warsztaty z dziczyzny z Maciejem Bartonem – Wrocław

28 marca – Warsztaty kulinarne – Warsztaty z dziczyzny z Maciejem Bartonem – Wrocław

Warsztaty kulinarne

28 marca – Warsztaty kulinarne – Warsztaty z dziczyzny z Maciejem Bartonem – Wrocław

Fot. Materiały prasowe

Wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni będą zachwyceni, bo warsztaty kulinarne z dziczyzny to nie lada gratka! Spotkanie odbędzie się we Wrocławiu, a poprowadzi je Maciej Barton.

Maciek jest prawdziwym ambasadorem kuchni staropolskiej. Potrawy, które przygotowuje w oparciu o wiekowe receptury, podaje swoim gościom na talerzu w zupełnie nowoczesnej odsłonie, zachowując przy tym całą kulinarną tradycję i smak. Szlify zdobywał u Giena Mientkiewicza, który jest prawdziwą ikoną polskiego serowarstwa. Dziś jest szefem kuchni Pałacu w Orli. Jest niezwykle utalentowanym kucharzem, co potwierdza tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016., przyznany przez Żółty przewodnik Gault & Millau.

Podczas spotkania Prowadzący opowie o walorach dziczyzny oraz o tym, jak ocenić jej jakość. Będzie trochę o najsmakowitszych kąskach i sposobach przyrządzania, najlepiej komponujących się z dziczyzną przyprawach i dodatkach.

Menu warsztatów wygląda imponująco. Podczas warsztatów uczestnicy przygotują:

    • Przystawka: Tatar z combra z jelenia
    • Pierwsze danie: Przepiórki confitowane w gęsim tłuszczu podane na risotto ze słonecznika i selera naciowego, z gołąbkami z kapusty włoskiej faszerowanej puree ziemniaczanym z musztardą francuską, sos z demi gluce z jelenia
    • Drugie danie: Gulasz z dzika z borowikami i śliwkami z pęczotto
    • Deser: Ulipki czyli staropolskie rurki z ciasta kruchego z kremem
    • Dodatkowo: pasztet z jelenia, część zapieczona w foremkach a część zapakowana do puszkownicy.
Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.