20-21 SIERPNIA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE –JURA KRAKOWSKO-CZĘSTOCHOWSKA

20-21 SIERPNIA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE –JURA KRAKOWSKO-CZĘSTOCHOWSKA

Wydarzenia kulinarne

20-21 SIERPNIA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE –JURA KRAKOWSKO-CZĘSTOCHOWSKA

Fot. Materiały prasowe

Już od 20 sierpnia po raz kolejny podczas warsztatów serowarski i chlebowych, prowadzonych przez Akademię Siedliska, będziecie mogli zgłębić tajniki sztuki serowarskiej  i spróbujecie swoich sił w wypiekaniu chrupiącego chleba.

Już po raz czwarty Akademia Siedliska pod Lipami zrzesza miłośników swojskiego slow foodu. Tym razem warzyć sery piec chleb będzie można w gościnnej Stacji Turystycznej Jurajska w Domaniewicach. Jeśli myśleliście o tym, żeby zmienić nieco swoje przyzwyczajenia żywieniowe i sięgnąć do tradycji, to sprawdźcie jeszcze dziś bilety.

Sztuka warzenia i pieczenia chleba to z pewnością jedne z najbardziej przydatnych tradycyjnych kulinarnych umiejętności. Joanna Włodarska, twórczyni Akademii siedliska pod Lipami doskonale wprowadzi Was w temat. Warsztaty wytwarzania naturalnej żywności mają charakter intensywnego kursu. Gwarantujemy, że zdobyta wiedza pozwoli nie tylko na samodzielne wytwarzanie serowych przysmaków, ale i na mały kulinarny eksperyment. Pyszne oryginalne sery i aromatyczny, chrupiący chleb może od tej pory codziennie gościć na Waszych stołach.

W najbliższą sobotę zapraszamy do spróbowania własnych sił w przygotowywaniu  sera korycińskiego, sera żuławskiego i goudy. Chcecie wiedzieć od czego zależy wysoka jakość tych pysznych serów? Trzeba włożyć w proces ich wytwarzania całe serce i… tego dowiecie się podczas warsztatów. Natomiast na niedzielę zaplanowany jest oscypek i camembert oraz pieczenie chleba na zakwasie i robienie masła. Program oczywiście jest dość intensywny, ale o to przecież chodzi.

Przygotowane z pasją własne wyroby będzie można zjeść lub wziąć do domu i poczęstować rodzinę i przyjaciół. Uczestnicy oprócz prowiantu otrzymają dyplomy ukończenia kursu i wszelkie materiały pomocnicze zawierające pyszne przepisy.

Polecamy!

Koszt weekendowych warsztatów to 440 zł z noclegiem i wyżywieniem. Bilety znajdziecie TUTAJ. Gwarancją rezerwacji jest wpłata zaliczki w wysokości 150 zł.

20-21 sierpnia 2016, Warsztaty Serowarskie i Chlebowe w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, Domaniewice 54, Wolbrom. Bilety wstępu 440 zł.

Marysia Mroziewska

Marysia Mroziewska