Warzywa w roli głównej

Książki Kulinarne

Warzywa w roli głównej

Fot. Materiały prasowe

Często warzywa kojarzą nam się jako dodatek do obiadu, składającego się głównie z mięsa. Jednak coraz nowsze badania dowodzą, że warto uzupełniać swoją dietę w sporą dawkę jarzyn i owoców, które sprawią, że nasza skóra i włosy staną się piękniejsze i zdrowsze, a my będziemy tryskać energią!

Dominika Wójciak w swojej książce ,,Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” udowadnia, że jedzenie warzyw w towarzystwie roślin strączkowych i pełnoziarnistych kasz wcale nie jest nudne, a wręcz pobudza nasze zmysły do szukania nowych, niezwykłych połączeń smakowych.

Książka została podzielona na 11 rozdziałów, każdy z nich dotyczy innego warzywa. Znajdziemy tam przepisy z rabarbarem, burakiem, dynią, kapustą, bobem, cukinią, ziemniakiem, marchewką, kalafiorem i kapustą w rolach głównych. Są to warzywa, które jesteśmy w stanie kupić na każdym targu lub pobliskim warzywniaku. Ostatni rozdział poświęcony jest dodatkom wykorzystywanych w potrawach, które urozmaicają smak przygotowywanych dań na przykład jogurt kokosowy, serek labeneh czy klasyczny sos tahini.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.