KORZEŃ WASABI – JAPOŃSKI CHRZAN, KTÓREGO NIGDY NIE JADŁEŚ

Trudne składniki, Nauka gotowania

KORZEŃ WASABI – JAPOŃSKI CHRZAN, KTÓREGO NIGDY NIE JADŁEŚ

fot. Cookmagazine

Moda na japoński chrzan przyszła do Polski wraz z lokalami sushi. Mało kto jednak uświadamia sobie, że korzeń wasabi i zielona pasta, którą znamy to dwie zupełnie różne rzeczy.

Pokolorowana pasta

Większość produktów, które określamy mianem wasabi praktycznie nie zawiera opisywanego tu japońskiego chrzanu. Mocno zielona pasta jaką serwują lokale z sushi najczęściej składa się ze zwykłego białego chrzanu, dodatku ziaren gorczycy, przypraw i zielonego barwnika spożywczego. Jak nie trudno się domyśleć, nie ma to nic wspólnego z faktycznym wasabi, które otrzymuje się ze świeżo startego korzenia chrzanu o tej samej nazwie. Otrzymana w ten sposób pasta konsystencją przypomina co prawda znany nam (np. z wielkanocnego stołu) chrzan, ale na tym często podobieństwa się kończą.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.