Wasabi przez wielkie W
Świeżo starty korzeń wasabi ma zielonkawą barwę i wyrazisty aromat, choć jest znacznie mniej piekący niż zielona papka jaką znamy z lokali sushi. Starty na tarce ze skóry rekina chrzan może być użyty jedynie przez około kwadrans. Po tym czasie zaczyna tracić swojej aromatyczne właściwości. Dlatego też wasabi może być sprzedawane jedynie w korzeniu i przygotowywane na bieżąco. Korzeń wasabi przechowujemy w lodówce, zawinięty w ściereczkę, w naczyniu z wodą, którą zmieniamy co trzy do czterech dni. Tak przechowywane warzywo zachowa świeżość przez około miesiąc. Jeśli wiemy, że nie uda nam się zużyć całego korzenia przed upływem tego czasu, dobrze jest go zamrozić.
Do czego używać wasabi?
Oprócz oczywistego zastosowania, jako dodatek do sushi, wasabi możemy użyć do przygotowania sosów, dipów oraz majonezu. Dobrze wzbogaci smak azjatyckiego bulionu czy zupy z kurczakiem, warto dodać go do smażonych dań z mięsem. Korzeń wasabi połączyć możemy nawet z ziemniakami tworząc aromatyczne i pikantne purée. Do wszystkich dań tego typu możemy oczywiście użyć dowolnie wybranego rodzaju chrzanu. Jeśli jednak chcesz naprawdę docenić smak japońskiego wasabi, zapomnij o zielonym proszku ze zmumifikowanych warzyw, paście wyglądającej jak komiksowy Hulk, czy innych kolorowych wynalazkach w tubkach lub słoikach.