Składniki na wegańskie czekoladowe smoothie:
- 1 duży banan
- 250ml mleka migdałowego
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Ponadto:
- Pół szklanki wiórek kokosowych
- Krem czekoladowo – orzechowy
- Blender kielichowy
Przygotowanie:
Banana obieramy i dzielimy na mniejsze cząstki. Jeżeli zależy nam, aby nasze smoothie miało konsystencje lodowego shake’a, możemy przez zmiksowaniem zamrozić pokrojony owoc. Wrzucamy banana do kielicha blendera i dosładzamy 1 łyżeczką syropu klonowego. Dobrym zamiennikiem będzie także syrop z agawy lub sztuczny miód.
Gorzkie kakao przesiewamy i dosypujemy do naczynia. Na koniec, zalewamy całość mlekiem migdałowym i rozpoczynamy miksowanie.
Wysoką szklankę, w której znajdzie się nasze wegańskie czekoladowe smoothie, dekorujemy u szczytu kremem orzechowo – czekoladowym. Przepis na domowy krem znajduje się tutaj, a użyte w nim produkty odzwierzęce bez problemu możemy zamienić na wegańskie. Otuloną masą szklankę obtaczamy w wiórkach kokosa i przelewamy nasze smoothie do środka.
Podawaj na zimno i delektuj się zdrowym deserem, kiedy tylko zechcesz!
Smacznego!