WEGAŃSKIE CZEKOLADOWE SMOOTHIE

Przepisy, Smoothie, Wegańskie

WEGAŃSKIE CZEKOLADOWE SMOOTHIE

WEGAŃSKIE CZEKOLADOWE SMOOTHIE


Składniki na wegańskie czekoladowe smoothie:

  • 1 duży banan
  • 250ml mleka migdałowego
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Ponadto:

  • Pół szklanki wiórek kokosowych
  • Krem czekoladowo – orzechowy
  • Blender kielichowy


Przygotowanie:

Banana obieramy i dzielimy na mniejsze cząstki. Jeżeli zależy nam, aby nasze smoothie miało konsystencje lodowego shake’a, możemy przez zmiksowaniem zamrozić pokrojony owoc. Wrzucamy banana do kielicha blendera i dosładzamy 1 łyżeczką syropu klonowego. Dobrym zamiennikiem będzie także syrop z agawy lub sztuczny miód.

Gorzkie kakao przesiewamy i dosypujemy do naczynia. Na koniec, zalewamy całość mlekiem migdałowym i rozpoczynamy miksowanie.

Wysoką szklankę, w której znajdzie się nasze wegańskie czekoladowe smoothie, dekorujemy u szczytu kremem orzechowo – czekoladowym. Przepis na domowy krem znajduje się tutaj, a użyte w nim produkty odzwierzęce bez problemu możemy zamienić na wegańskie. Otuloną masą szklankę obtaczamy w wiórkach kokosa i przelewamy nasze smoothie do środka.

Podawaj na zimno i delektuj się zdrowym deserem, kiedy tylko zechcesz!

Smacznego!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.