WEGAŃSKIE ZIELONE CURRY

Przepisy, Obiad, Wegetariańskie, Wegańskie

WEGAŃSKIE ZIELONE CURRY

weganskie_zielone_curry


Składniki na wegańskie zielone curry: 

  • 200 g tofu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 brokuł
  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • Sól
  • Zielony pieprz mielony

Ponadto:

  • Ryż jaśminowy (1 woreczek na każdą porcję curry)
  • 2 limonki
  • 20 gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka sezamu


Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę tofu przyprawiamy solą i zielonym pieprzem. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego, do zrumienienia.

Czerwoną cebulę siekamy drobno i smażymy na oddzielnej, głębokiej patelni, używając 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na złoty, dorzucamy pokrojone cukinie – bez pozbywania się skórki. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki obraną marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Należy uważać, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż w rezultacie nada potrawie gorzkiego posmaku.

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy. Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy przygotowane brokuły na 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy wrzątek i szybko zalewamy warzywa lodowatą wodą. Dzięki temu zabiegowi brokuły pozostają sprężyste, jędrne i smakowicie seledynowe. Tak przygotowane, są gotowe do dołączenia do mieszanki warzywnej na patelni.  Po dodaniu brokułów zalewamy całość patelni mleczkiem kokosowym, dodajemy 2 łyżeczki pasty curry i gotujemy przez 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy usmażone tofu, a w oddzielnym garnku zagotowujemy wodę na ryż.

Gdy ryż będzie już gotowy, wysypujemy porcję do głębokiego talerza i zalewamy bogatym w składniki zielonym curry. Limonki kroimy na ćwiartki, listki kolendry rwiemy niedbale, a wierzch potrawy posypujemy białym sezamem. I voila! Wegańskie zielone curry jest gotowe do pałaszowania.

Smacznego!

Masz ochotę na więcej eksperymentów z curry w roli głównej? Z pewnością spodoba Ci się ten wpis. 


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.