Składniki na wegańskie zielone curry:
- 200 g tofu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 1 brokuł
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 marchewki
- Sól
- Zielony pieprz mielony
Ponadto:
- Ryż jaśminowy (1 woreczek na każdą porcję curry)
- 2 limonki
- 20 gałązek kolendry
- 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę tofu przyprawiamy solą i zielonym pieprzem. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego, do zrumienienia.
Czerwoną cebulę siekamy drobno i smażymy na oddzielnej, głębokiej patelni, używając 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na złoty, dorzucamy pokrojone cukinie – bez pozbywania się skórki. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki obraną marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Należy uważać, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż w rezultacie nada potrawie gorzkiego posmaku.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy. Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy przygotowane brokuły na 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy wrzątek i szybko zalewamy warzywa lodowatą wodą. Dzięki temu zabiegowi brokuły pozostają sprężyste, jędrne i smakowicie seledynowe. Tak przygotowane, są gotowe do dołączenia do mieszanki warzywnej na patelni. Po dodaniu brokułów zalewamy całość patelni mleczkiem kokosowym, dodajemy 2 łyżeczki pasty curry i gotujemy przez 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy usmażone tofu, a w oddzielnym garnku zagotowujemy wodę na ryż.
Gdy ryż będzie już gotowy, wysypujemy porcję do głębokiego talerza i zalewamy bogatym w składniki zielonym curry. Limonki kroimy na ćwiartki, listki kolendry rwiemy niedbale, a wierzch potrawy posypujemy białym sezamem. I voila! Wegańskie zielone curry jest gotowe do pałaszowania.
Smacznego!
Masz ochotę na więcej eksperymentów z curry w roli głównej? Z pewnością spodoba Ci się ten wpis.