Wegetariańska kuchnia- krok po kroku

Książki Kulinarne

Wegetariańska kuchnia- krok po kroku

Fot. Materiały prasowe

Wegetarianizm to dla wielu z nas sposób odżywiania i styl życia. Mimo, że coraz więcej osób podejmuje się usunięcia mięsa z codziennej diety, z powodu ochrony środowiska, zwierząt jak również z przyczyn zdrowotnych to nadal są tacy, którzy twierdzą, że w kuchni wegetariańskiej panuje nuda, a przecież jest ona kolorowa, zdrowa i pyszna!

Jeśli jesteście dopiero na początku eliminacji mięsa i jego podrobów warto zaopatrzyć się w książkę ,,Wegetariańska szkoła gotowania krok po kroku”, której autorką jest Lena Tritto, wykładowca sztuki kulinarnej, od lat związana z dietetyką i zdrowym odżywianiem.

Książka jest podzielona na cztery rozdziały: zboża, warzywa strączkowe, nasiona oleiste oraz tofu, seitan i tempeh. W każdym z nich zawarty jest krótki opis poszczególnych składników, ich historia, zastosowanie w kuchni, sposób gotowania i przyrządzania jak również wymienione są ich walory zdrowotne. Rozdziały podzielone są także kolorystycznie co ułatwia znalezienie poszczególnych przepisów.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.