Erin Gleeson zainspirowana pięknem natury, z dala od miejskiego zgiełku, postanowiła przedstawić uroki wiejskiego życia w niezwykle barwnej, zachwycającej zdjęciami kulinarnej książce.
,,Wielka uczta” to książka napisana przez Erin Gleeson, założycielkę kulinarnego bloga. Autorka dorastała w hrabstwie Sonoma w Kalifornii z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Przyjęcia i sesje fotograficzne pośród owocowych sadów spowodowały podjęcie przez nią decyzji o studiach w Akademii Sztuk Pięknych w Bolonii, która uznawana jest za kulinarną stolicę Włoch. Po studiach autorka zamieszkała w Nowym Jorku, w którym pracowała jako fotograf przy kulinarnych sesjach zdjęciowych. Zmęczenie szybkim tempem życia w wielomilionowym mieście oraz podjęcie nowej pracy przez jej męża Jonathana było przyczyną zamieszkania w leśnej chatce, w samym sercu lasu, na obrzeżach San Francisco. Bliskość natury i piękno okolicy zaowocowało powstaniem bloga, a następnie kulinarnej książki.
Książka zawiera proste wegetariańskie przepisy, które można z łatwością przygotować w tygodniu, ale również świetnie sprawdzą się jako przekąski podczas każdego przyjęcia. Przepisy podzielone są na przystawki, koktajle, sałatki, dania z warzyw i słodkości. Autorka korzysta z sezonowych i lokalnych produktów, które są łatwo dostępne. Jeśli nie jest zaznaczone inaczej, przepisy są na cztery porcje, a każdy z nich poprzedzony jest krótkim opisem zawierającym wskazówki oraz rady do jego przygotowania lub wyboru składników. Autorka przywiązuje niezwykłą wagę do kolorów i kształtów. Zdradza nam ciekawe techniki krojenia produktów, które nadają potrawie niezwykłej formy oraz sprawiają frajdę już w momencie jej przygotowywania, na przykład jak w przepisie na makaron z marchewki i cukinii czy na laurowe ziemniaki.