WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ?

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ?

Fot. CookMagazine

Wigilia to i oprócz wyjątkowych dań wymaga też wyjątkowej oprawy. Dlatego, równie ważne, co wigilijne potrawy, jest właściwie i przede wszystkim piękne udekorowanie wigilijnego stołu.

Wigilijny stół zaczyna się od obrusu

Dekorowanie stołu przeważnie zaczynamy od obrusu. Tu wybór jest dość prosty. Biel, jako kolor jest neutralna, elegancka i pasuje do większości wnętrz. Oczywiście, nie musimy ograniczać się jedynie do koloru białego. Ważne jednak by obrus był materiałowy, dobrze współgrał z dekoracją i zastawą stołową oraz nie był zbyt krzykliwy. Odpadają więc wszelkie odcienie jasnej czerwieni, fluorescencyjny żółty i mocno zgniły zielony. Pod stołem, tradycyjnie powinna znaleźć się odrobina siana.

Zastawa to podstawa

Tu również dominuje kolor biały, głównie z uwagi na jego uniwersalność. Jednak dobór barw będzie tu zależeć przede wszystkim od koloru wnętrza, obrusu i dekoracji. Jeśli stawiacie na świąteczne kolory, warto pomyśleć o zastawie ze złotymi lub czerwonymi elementami. Na ciemnych talerzach jasne potrawy wyglądać będą kontrastowo i apetycznie, ale wiele może prezentować się zwyczajnie szaro.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.