Wino i ser – rekomendacje najlepszych duetów

Nauka gotowania

Wino i ser – rekomendacje najlepszych duetów

fot. Materiały Prasowe

Wino i ser to doskonały duet na przyjęcie, randkę czy relaksujący wieczór. Urodzaj gatunków, zarówno wśród win jak i serów, sprawia jednak, że znalezienie najlepszego połączenia może być wyzwaniem.
Przygotowaliśmy więc dla was ściągawkę, w której znajdziecie inspiracje najsmakowitszych zestawień.

O czym należy pamiętać, łącząc ser i wino?

Aby wino i ser się dopełniały, powinny cechować się porównywalną intensywnością. Delikatnego sera nie powinno się przytłoczyć nazbyt ciężkim winem. Natomiast młode, lekkie wino zgubi się w towarzystwie intensywnego sera pleśniowego.

Również zawartość alkoholu ma znaczenie. Wina mocniejsze niż 14,5% generalnie serwuje się z  wyrazistymi serami, za to te o niższej zawartości alkoholu wolą towarzystwo delikatniejszych serów.

Dobrym pomysłem jest łączenie win i serów z tego samego rejonu.

Jakie wino zaserwować do deski serów?

Jeśli chcesz podać deskę różnych gatunków sera, wino powinno być neutralne w smaku.

Komponując zestaw serów długo dojrzewających postaw na wytrawne lub półwytrawne wino czerwone o zdecydowanym smaku.

Natomiast w przypadku serów krótko dojrzewających podaj pełne, taniczne czerwone wino.

Jakie wino pasuje do sera żółtego? 

Gouda dobrze się odnajdzie w parze z winem o zdecydowanym charakterze i bogatym bukiecie typu Cabernet Sauvignon.

Gruyère najlepiej uzupełni Pinot Noir albo Bordeaux.

Pecorino, Gran Padano oraz Parmezan to towarzystwo dla Chianti.

Jakie wino pasuje do mozzarelli i burraty?

Włoska mozzarella oraz na wpół płynna w środku burrata lubią towarzystwo świeżego białego wytrawnego wina. Polecane są szczególnie w zestawieniu z Chardonnay lub Albariño.

H2: Jakie wino pasuje do halloumi?

Często serwowany z grilla, ten ser to wymarzony partner dla czerwonego aksamitnego wina o owocowych nutach. W tej roli rewelacyjnie zagra australijskie Barramundi Pinot Noir.

Jakie wino pasuje do koziego sera?

Z kozim serem łączy się młode Beaujolais. Lekkie wino z pierwszych zbiorów o owocowo- cytrusowych nutach podkreśli kremowość sera.

Jakie wino pasuje do sera brie i camemberta?

Brie i camembert lubią sąsiedztwo wina musującego: Prosecco lub Cavy. 

Camembert zyska też na połączeniu z wytrawnym białym winem w rodzaju Sauvignon Blanc i Chardonnay.

Do brie można zaserwować zarówno wino białe, jak i czerwone. Jego walory podkreślą Chardonnay, Merlot a także Sauvignon Blanc.

Jakie wino pasuje do niebieskiego sera pleśniowego?

Niebieskie sery pleśniowe jak Gorgonzola, Stilton, albo Roquefort, podaj z winem białym albo różowym. Ważne, by było słodkie lub półsłodkie. Słodycz zrównoważy charakterystyczny zapach tego sera. Doskonałym przykładem jest Monte Negra Rose Cabernet.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!