WINOGRONA W KUCHNI – NIE TYLKO NA SUROWO

Sezon na, Winogrono

WINOGRONA W KUCHNI – NIE TYLKO NA SUROWO

Fot. cookmagazine

Jemy je niemal tylko i wyłącznie na surowo, bez żadnych dodatków. Tymczasem, winogrona, niezależnie od odmiany, doskonale nadają się do wielu dań i potraw.

Do jedzenia czy na wino?

W dużym skrócie mówiąc – winogrona dzielimy na odmiany deserowe oraz na te, z których wyrabiane są wina. Te pierwsze, choć dużo słodsze i smaczniejsze, nie nadają się do wytwarzania z nich trunków, głównie z uwagi na zbyt małą zawartość cennych dla winiarza kwasów winowego i jabłkowego. Z kolei, przerobowe odmiany winorośli są zbyt kwaśne, by nadawały się one do bezpośredniego spożycia. Uprawiane często na działkach krzewy to przeważnie odmiany przerobowe. Choć nie należą do najbardziej cenionego gatunku winorośli szlachetnej vitis vinifera, to z powodzeniem można wyrabiać z nich wino dla własnego użytku. Co ważne, odmiany przerobowe nie są stosunkowo trudne w uprawie, a wiele osób sadzi je jako rośliny ozdobne nawet na balkonach.

Uprawa winorośli

Winogrona wymagają uprawy na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i odsłoniętych od wiatru. Sadzimy je z gotowych sadzonek, dbając o odpowiedni rozstaw roślin. Odmiany deserowe szczególnie źle znoszą przymrozki i często wymagają okrywania zimą. Winogrona odmian przerobowych są odporniejsze i zdarza się, że po pierwszych przymrozkach mogą one zyskać nieco słodyczy. Niestety, kosztem jakości samych owoców. Winorośl wymaga także odpowiedniego nawożenia nawozami z przewagą potasu, oraz stosownej pielęgnacji i przycinania. Zadbane i dobrze pielęgnowane winogrona dają owoce o intensywnym smaku i aromacie. Odmiany przerobowe możemy wykorzystać na wino, soki lub przetwory, odmiany deserowe świetnie sprawdzą się w kuchni.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.