Chociaż wydaje się, że lata świetności wiśnie mają już za sobą, to nadal istnieje duża grupa miłośników tego cierpkiego owocu. Obecnie większą popularnością cieszą się słodsze i przeważnie bardziej mięsiste czereśnie, jednak gdy kończy się na nie sezon, to właśnie wiśnie powracają do łask.
Smak dzieciństwa
Obecni „dziestolatkowie” kojarzą wiśnie ze smakiem dzieciństwa. To głównie z nich przed nastaniem ery soków w kartonie i napojów gazowanych wytwarzano najpopularniejszy, słodki napój w postaci kompotu. Drelowane wiśnie świetnie sprawdzały się jako dodatek do serwowanych co niedziela ciast, a sok był najlepszym remedium na problemy z pojawiającą się od czasu do czasu bezsennością. Obecnie, można wiśnie wykorzystywać oczywiście nadal w ten sam sposób, jednak ich miłośnicy odkryli również radość eksperymentowania. Oprócz dodawania wiśni do lodów, czy przerabiania ich na dżemy, stają się one dodatkiem do mięs (np. schabu lub piersi indyka), francuskich tostów, czy słodkich, makaronowych zapiekanek.