Wołowina – skoncentrowane źródło zdrowia

Trudne składniki, Nauka gotowania

Wołowina – skoncentrowane źródło zdrowia

Fot. CookMagazine

Wołowina to nie tylko smaczne mięso, ale również wyśmienite źródło białka. Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo i fosfor. Dodatkowo zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę B12, B1 i B6. Jej spożywanie jest niezbędne dla zbilansowanej diety sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. W wołowinie znajdują się również źródła kwasu linolowego (CLA), który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie chroniąc mięśnie.

Na dźwięk słowa tłuszcz od razu jeżą nam się włosy na głowie, a on nie jest taki straszny. To skoncentrowane źródło energii, ze względu na rozpuszczone w nim witaminy. Chude mięso wołowe nie wpływa na poniesienie cholesterolu we krwi, zatem nie eliminujmy wołowiny z diety. Dobra wołowina jest mięsem o średniej kaloryczności i uwaga – o wiele chudszym od wieprzowiny.

Wołowina krucha, smakowita i sprężysta to ta, która zawiera tłuszcz śródmięśniowy. Jego obecność jest niezwykle istotna, ponieważ znacznie wpływa na walory mięsa. Nie odmawiajmy kawałka poprzeplatanego wężykami tłuszczowymi. Wręcz odwrotnie, wybierzmy właśnie ten, a więcej doznań kulinarnych odczujemy. Często się zdarza, że rezygnujemy w ogóle z mięsa podczas wszelkiego rodzaju diet. Dietetycy uważają, że nie jest to bardzo dobry pomysł. Lepiej wybrać mięso mniej tłuste i przygotowując je nie dodawajmy innych tłuszczy.

Aleksandra Kazana

Aleksandra Kazana

Italianistka z Uniwersytetu Warszawskiego i literaturoznawczyni z Uniwersytetu Turyńskiego. Miłośniczka opery i baletu. Badaczka języków, zakątków i smaków. Nic, co włoskie, nie jest jej obce.