Współczesna mechanika w dziedzinie gastronomii – wsparcie czy wróg dla tradycyjnej pracy?

Współczesna mechanika w dziedzinie gastronomii – wsparcie czy wróg dla tradycyjnej pracy?

Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

Współczesna mechanika w dziedzinie gastronomii – wsparcie czy wróg dla tradycyjnej pracy?

Mechanika w gastronomii

Temat przetwórstwa spożywczego jest niezwykle szeroki i nie trzeba studiować inżynierii żywności, aby w pełni zgodzić się z tym stwierdzeniem. Na ile współczesne urządzenia mechaniczne pomagają w dzisiejszych rozwiązaniach gastronomii, a na ile im szkodą? W dobie wszelkiego przesytu i zmierzania do celu bez głębszych refleksji postawienie takiego pytania wydaje się ważnym wyzwaniem!

Co ma wspólnego mechanika z jakością naszego odżywiania?

Dziś jemy tak jak żyjemy – szybko, bezrefleksyjnie, często niezdrowo i zwyczajnie za dużo. Trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez całych zestawów ważnych i pomocnych sprzętów, przeznaczonych do szybkiej i skutecznej obróbki wybranych surówców spożywczych. Dzięki zastosowaniu tych urządzeń praca człowieka w środowisku gastronomicznym stała się o wiele lżejsza i przyjemniejsza. Dziś ciasto na pizzę włoską wykonać można w zaledwie kilka minut poprzez skorzystanie z ogromnych mieszadeł z misami. Bez szkody dla jakości ciasta. Dawniej takie czynności zabierały pracownikom znacznie więcej czasu, a człowiek wykonujący ręcznie pięćdziesiąte ciasto na pizzę, gdy właśnie skończył się zapas ciasta mrożonego – po całym dniu pracy padał na twarz. Nie da się też ukryć, że jedzenie przygotowywane od razu jest o wiele smaczniejsze od tego, które czeka do odtworzenia w zamrażarce. A nowoczesne maszyny swoim tempem pracy pozwalają częściej serwować świeże produkty, przygotowywane i obrabiane “na poczekaniu”, co przechodzi w jakość, smak, aromat i doznania estetyczne. Między innymi dzięki tym kryteriom Klienci chętniej wracają pod dachy ulubionych restauracji, w których jedzenie przygotowywane jest z sercem, restauracji , które niejednokrotnie zaopatrują się u sprawdzonych dostawców produktów jak i odzieży dla gastronomii..

Mechanika w gastronomii – rozwiązanie nie do końca idealne

Szeroki rozwój mechaniki w dziedzinie gastronomii sprawił, że producenci różnorodnego gatunku żywności zaczęli działać nie do końca etycznie. Widać to przede wszystkim po etykietach produktów trafiających na półki supermarketów. Przejawia się to ciekawymi zjawiskami, np. tym, że:

  • w podrobach mięsnych jest coraz mniej mięsa (etykiety mówią często o tzw. “mięsie oddzielonym mechanicznie” czyli tak naprawdę pozostałościach zwierzęcych typu przemielona skóra, pazury, itp. – na co statystyczny konsument rzadko zwraca uwagę
  • w nabiale jest coraz mniej mleka, nabiał pasteryzowany, a więc gotowany w urządzeniach mechanicznych jest bardzo niezdrowy i obciążający nasz żołądek
  • hurtowo produkuje się liczne produkty spożywcze, których po szczegółowym przeanalizowaniu etykiet nie powinno brać się do ust, na czele z kolorowymi sztucznymi barwnikami w słodyczach, pieczywem o niskiej zawartości białka, miazgi warzywnej pozbawionej jakiejkolwiek wartości odżywczej
  • właściwie każdy przetworzony mechanicznie produkt, dostępny w sklepie spożywczym zawiera dodatki w postaci licznych konserwantów, ich celem jest zapewnienie długotrwałej świeżości, ale dla naszego organizmu nie są już tak korzystne

Odwrót od mechaniki stosowanej w gastronomii ma sens?

Zależy o jakim odwrocie mówimy. Chodzi o świadomość tego, jakiej jakości jedzenie wprowadzamy do naszego organizmu. Produkowanie żywności zgodnie z systemem HACCP w oparciu o rozległe i wieloetapowe procesy technologiczne jest nieuniknione, ponieważ miliardy ludzi na świecie muszą każdego dnia przyswajać wartości odżywcze. Dlatego im więcej będziemy czytać o procesach technologicznych dotyczących przetwarzania żywności na szeroką skalę, tym pewniej poruszać się będziemy w gąszczu produktów kuszących nas z każdej półki w supermarkecie. Samodzielne przygotowywanie posiłków ze świeżych produktów w domowym zaciszu ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. A przecież w domach także używamy wszelkich mikserów, krajalnic, robotów kuchennych do przygotowywania ulubionych dań – tyle, że na mniejszą skalę. Przed mechaniką nie uciekniemy, ale przed własną rozwagą tak – jedząc śmieciowe jedzenie i ignorując etykiety.

Radość jedzenia bez mechanicznego ulepszenia

Staliśmy się zbyt wygodni, mając dostęp do gotowego jedzenia. Można w tym upatrywać przyczyny pojawienia się tak wielu nowotworów i innych chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem. Eksperci alarmują, by w miarę możliwości powracać do tradycyjnych sposobów przygotowywania i przetwarzania żywności. Warto wsłuchiwać się w ich apele. Są one pomocne dla nas wszystkich!

 

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!