Święta to cudowny czas, ale też nie lada wyzwanie kulinarne. Barszcz z uszkami, pierogi, karp, kutia z makiem – i tak dalej, aż do kompletu dwunastu potraw, a wszystko to świeże, przygotowane na czas i zgodnie z rodzinnymi tradycjami. Jeśli świąteczne gotowanie nie jest twoją mocną stroną, mamy dla ciebie idealne warsztaty last minute! „Wspólne świąteczne Gotowanie w Polu” to okazja do ponownego odkrycia prospołecznej magii gotowania i sposobność, by przygotować kilka świątecznych potraw pod okiem specjalistów.
W przeddzień wigilii w tej wyjątkowej katowickiej gastroprzestrzeni odbędą się warsztaty, które pozwolą Wam na podszkolenie się w tradycyjnej, polskiej, świątecznej kuchni. Jak zwykle Pole zapewnia składniki, sprzęt i specjalistów, którzy przypilnują, by barszczyk miał właściwy kolor, a makówki odpowiednią ilość maku. Gotowanie odbywa się w grupie i jest świetnym pretekstem do dzielenia się opowieściami o kulinarnych przygodach, zadawania pytań i najzwyklejszego zacieśniania międzyludzkich więzi. W menu królują postne, wigilijne potrawy: kapusta z grzybami i grochem, barszcz na zakwasie, uszka z grzybami oraz makówki. Co istotne, potrawy przygotowane podczas warsztatów są przeznaczone „na wynos” – będziecie więc mogli nimi cieszyć się następnego dnia podczas wigilii. Pamiętajcie tylko, żeby zabrać ze sobą pojemniki! To świetny pomysł, by rozładować nieco napięty harmonogram świątecznych przygotowań kulinarnych i pod okiem wykwalifikowanych specjalistów wykonać potrawy, które zwykle sprawiają najwięcej problemu. Będziecie mogli też zadać pytania dotyczące innych dań, dręczące Was zwykle podczas bożonarodzeniowych przygotowań.