Karnawał w pełni, więc i spożycie alkoholu jakby większe. Praktykę warto połączyć z teorią i wybrać się na kurs „Wszystko o piwie”, organizowany przez Instytut Sztuki Kulinarnej w Warszawie.
Spotkanie to nie lada gratka dla miłośników tego wiąz najpopularniejszego w Polsce trunku. Pod okiem birofilów Dawida Pożogi i Michała Kliszcza, certyfikowanych sędziów PSPD – Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, poznacie historię, surowce, style oraz szkło odpowiednie do degustacji określonych typów piwa. Nauczycie się świadomie kupować piwo, właściwie je degustować oraz oceniać jego smak. Wizyta w piwnym laboratorium, której doświadczycie za sprawą prowadzących, uchyli przed Wami tajemnice, których posmak do tej pory tylko czuliście na języku. Po 4 godzinach kursu będziecie w pełni mogli cieszyć się walorami samodzielnie wybieranych piw.
Dokładny program kursu znajdziecie poniżej:
1) Piwo – historia i metody produkcji – co to jest piwo?
– jak kiedyś produkowano, jak jest teraz
– różne metody produkcji
– drożdże górnej i dolnej fermentacji, fermentacja spontaniczna
2) surowce: słód, chmiel, drożdże inne dodatki
– prezentacja wybranych surowców
– ślepy test i próbowanie słodów, wąchanie różnych chmieli
3) piwne style krotka charakterystyka i opis
– przegląd bogatego świata piwa
– charakterystyczne cechy wybranych stylów
4) jak smakować piwo
– aromaty i smaki wyczuwalne w piwie
– jak degustować piwo i na co zwracać uwagę podczas degustacji?
5) degustacja piw, ich krótki opis, porównanie pod względem aromatów i przynależności do stylu.
Kurs z pewnością znajdzie uznanie wśród prawdziwych smakoszy piwa – i jest prawdziwą okazją, bowiem takie szkolenia są organizowane nieczęsto. Na pewno inaczej spojrzycie na ulubiony trunek, zwracając uwagę na wszystkie jego walory. To także świetna okazja, by zdobyć wiedzę, którą zabłyśniecie w towarzystwie znajomych oraz zaskoczyć ich oryginalnym piwem, wybranym według zasad, które poznacie podczas kursu. Jednym słowem: będziecie się dobrze bawić, a jeszcze wyniesiecie ze spotkania pożyteczną wiedzę!
Kurs organizowany jest przez Warszawski Instytut Sztuki Kulinarnej w Warszawie, mieszczący się na Mokotowie. Czas trwania szkolenia to ok. 4 godziny, a jego koszt to 200 zł. Zapisów możecie dokonać przez stronę internetową Organizatora. Więcej informacji znajdziecie także na Facebooku Wydarzenia.
Partnerem szkolenia jest Służewiecki Polew z Beczki.
Wszystko o piwie
20 stycznia 2017 r., piątek, godz. 18:30
Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa








