WYMIESZAJ KASZĘ Z… – QMAM KASZE

Książki Kulinarne

WYMIESZAJ KASZĘ Z… – QMAM KASZE

Fot. Materiały promocyjne

Bardzo lubię zdrowe jedzenie. Lubię też różnego rodzaju kasze. Bardzo nie lubię jednak (i dawałam już tej niechęci wyraz) przesadnie uduchowionego języka, który często pojawia się ostatnio w książkach okołokulinarnych, zwłaszcza tych mówiących o odtruwaniu organizmu, różnego rodzaju dietach eliminacyjnych, a przy okazji najczęściej o jodze i medytacji. Dlatego też do książki Qmam kasze autorki popularnego bloga Mai Sobczak podchodziłam z pewną dozą sceptycyzmu. Niektóre moje obawy się potwierdziły, książka nie jest jednak pozbawiona zalet.
Zacznijmy od negatywów: wstęp. Już na pierwszej stronie mamy panujące w duszy spokój i spełnienie, zgodę, prostotę i pokorę. Dalej następuje prezentacja ulubionych ziół autorki, które są, oczywiście, wspaniałe, ale których zalety wychwalać można na ciekawsze sposoby, niż zachwycanie się nad abstrakcyjnym “oczyszczaniem krwi” czy “właściwościami otwierającymi”. Bazylia – owszem – działa przeciwskurczowo i antybakteryjnie, ale co znaczy, że “kieruje energię w dół”? Mówiąc szczerze, najchętniej zabroniłabym używania słowa “energia”. Wszystkim.
Drugi minus to duża dość liczba przepisów, które dałoby się podsumować słowami “kasza z czymś”. Oczywiście formuła, w której wszystkie przepisy skupiają się wokół jednego składnika (choć w wielu odmianach), zawsze skutkować będzie pewną repetetywnością, jednak tu kolejne proste receptury na sałatki z kaszą i dania, w których zostaje ona wymieszana z warzywami, nieco nużą.

Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.