21 i 22 listopada przy ulicy Piotrkowskiej 210 w Łodzi odbywał się Nietypowy Jarmark Świąteczny, na którym ciepła i pachnąca piernikami atmosfera zaskoczyła wszystkich odwiedzających. Słodkimi aromatami kusiły stoiska z wypiekami i jadalnymi ozdobami świątecznymi. Panujący klimat i zapachy uświadomiły wszystkim obecnym, że bez wypieków święta byłyby co najmniej niekompletne…
Podczas Jarmarku Wypieków, łódzkie cukiernie proponowały gościom swoje wyroby i zbierały zamówienia na świąteczne desery. Pierniki, tarty, bezy i wszelkiego rodzaju torty nie pozwalały na obojętne przejście bez degustacji. Największą sławą cieszyło się jednak stanowisko z pieczywem, przy którym zwiedzający cieszyli się zapachem i smakiem prawdziwego, świątecznego chleba.
As w rękawie Organizatorów
Asem w rękawie Organizatorów Nietypowego Jarmarku Świątecznego okazały się warsztaty pieczenia bułeczek i pierników, w których udział mogły wziąć wybrani uczestnicy. Mistrzowie z Piekarni Mikołaja uczyli chętnych m.in. jak roluje się ciasto i jak zaplata warkocze. To własnie własnoręcznie wykonane kajzerki, warkocze i chałki cieszyły gości najbardziej. Zdolni uczestnicy chłonęli przekazywaną wiedzę w błyskawicznym tempie. Być może byli wśród nich przyszli piekarze lub cukiernicy? Niewątpliwie w przyswajaniu wiedzy pomógł cierpliwy nauczyciel, bacznie przyglądający się wyczynom uczestników. Nauczycielem tym był nie kto inny, jak Mistrz Polski w wyrabianiu ciasta!