Tłuszcze mają nie najlepszą prasę, bo kojarzą się z otyłością, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Istnieje jednak spora różnica między fast foodami a orzechami, rybami morskimi czy olejami tłoczonymi na zimno, które dodaje się do sałatek. Smażone dania zawierają głównie tłuszcze trans, które indukują stan zapalny w organizmie. Wpływają negatywnie na stan cery. Ponadto mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i miażdżycy. Frytki, chipsy czy smażone kotlety nie są zatem najlepszym rozwiązaniem. Nasz organizm potrzebuje zdrowych tłuszczów. Dlaczego warto je spożywać?
Czym różni się “dobry” i “zły” cholesterol?
“Dobry” i “zły” cholesterol różni się gęstością lipoprotein uczestniczących w transporcie tej substancji tłuszczowej. HDL ma wysoką gęstość i nazywa się go “dobrym” cholesterolem. Z kolei LDL cechuje się niską gęstością, przez co wywiera negatywny wpływ na układ krążenia. Jego cząsteczki odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepustowość. Płytka miażdżycowa powiększa się w miarę upływu czasu.
Cholesterol a równowaga hormonalna u kobiet i mężczyzn
Kluczową rolę odgrywa odpowiednia proporcja między HDL a LDL. Potrzebujemy obu frakcji cholesterolu, bo wchodzą w skład błon komórkowych. Poza tym stanowią prekursor pregnenolonu, czyli substancji, z której powstają hormony steroidowe, w tym:
- progesteron,
- estrogeny,
- kortyzol,
- testosteron,
- mineralokortykoidy.
Cholesterol należy spożywać dla zachowania równowagi hormonalnej. Powstają z niego hormony płciowe, które umożliwiają poczęcie potomstwa. Wpływają też na szereg procesów zachodzących w ustroju, w przypadku kobiet odpowiadają za zdrowy wygląd skóry i włosów. Zaburzenia hormonalne zwiększają ryzyko rozwoju trądziku i nadmiernego przerzedzania fryzury. Można temu zapobiec, dostarczając “dobry” cholesterol w odpowiednich ilościach, np. jedząc gotowane jaja.
Zdrowe tłuszcze – w czym występują?
Zdrowe tłuszcze znajdują się w olejach tłoczonych na zimno, orzechach i nasionach dyni oraz słonecznika. Dietetycy polecają również awokado, gotowane jaja i ryby morskie. Spożywając wspomniane produkty, można dostarczyć organizmowi cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy omega-3, które występują głównie w tłustych rybach morskich, mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wykazują bowiem działanie przeciwzapalne. Odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Jednocześnie wspierają prawidłową pracę mózgu i funkcje poznawcze. Ponadto kwasy omega-3 pomagają zachować zdrową skórę i włosy.
Przyswajalność witamin A,D,E,K zależy od tłuszczów
Tłuszcze stanowią surowiec energetyczny, z którego organizm pozyskuje cząsteczki ATP w procesach przemian metabolicznych. Ludzie potrzebują ich do prawidłowego funkcjonowania także dlatego, że niektóre witaminy rozpuszczają się wyłącznie w lipidach. W tym miejscu należy wymienić witaminy A,D,E,K. Pełnią one ważną rolę regulatorową. Ich niedobór niesie poważne konsekwencje, np. przy niedostatecznej podaży witaminy A pojawiają się kłopoty ze wzrokiem. Awitaminoza w przypadku witaminy K skutkuje zaburzeniami krzepnięcia, a przy witaminie D spadkiem odporności.
Jeśli chcemy, aby witaminy A,D,E,K dobrze się przyswajały, a nie tylko przemykały przez przewód pokarmowy, powinniśmy je spożywać wraz ze zdrowymi tłuszczami. Jeśli istnieje taka potrzeba, warto rozważyć ich suplementację. Najlepiej sprawdzą się produkty, w których witaminy A,D,E,K zostały rozpuszczone w naturalnych olejach. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: https://auraherbals.pl/blog/jak-prawidlowo-spozywac-witaminy-adek/