ZIARNO CZYLI 100 SPOSOBÓW NA NASIONA

Książki Kulinarne

ZIARNO CZYLI 100 SPOSOBÓW NA NASIONA

Fot. Materiały promocyjne

,,Ziarno” to kolejna książka zwyciężczyni Master Chefa Dominiki Wójciak. Tym razem autorka przekonuje nas do wegańskich i wegetariańskich przepisów, w których główną rolę grają tak zwane superfoods, jednak nie zapomina o naszych rodzimych ziarnach i nasionach.

Podczas czytania książki ma się wrażenie, że autorka jest gdzieś obok nas i opowiada o sobie, swoim dzieciństwie i odkrywaniu smaków. Wstęp książki stanowi opis ziaren i nasion oraz cała masa drogocennych uwag co do ich przechowywania i przygotowywania. Autorka przekonuje nas do częstszego wykorzystywania kasz, ziaren i nasion w kuchni, ponieważ mają w sobie ukryty potencjał, a dodatek odpowiednich przypraw wydobędzie ich smak i nada potrawie pełniejszego wyrazu.

Książka podzielona jest na jedenaście rozdziałów, które razem zawierają równo 100 przepisów. W pierwszym rozdziale znajdziemy przepisy z wykorzystaniem prosa i kaszy jaglanej. Ciekawą propozycją jest na przykład budyń jaglany z mango i marakują z dodatkiem wegańskiego crème brûlée, gdzie już od samego czytania przepisu i spojrzenia na fotografię, mamy ochotę pobiec do kuchni i przygotować deser.

Dalej przechodzimy do jednego z najbardziej drogocennego nasiona, czyli siemienia lnianego. Siemię lniane ze względu na swoje właściwości żelujące świetnie zastępuje jajko w wegańskich wypiekach i warzywnych pasztetach. Przepis na lniany koktajl z jagodami goji, truskawkami i grejpfrutem a do tego chleb z samych ziaren doda nam siły i energii na cały dzień.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.