,,Ziarno” to kolejna książka zwyciężczyni Master Chefa Dominiki Wójciak. Tym razem autorka przekonuje nas do wegańskich i wegetariańskich przepisów, w których główną rolę grają tak zwane superfoods, jednak nie zapomina o naszych rodzimych ziarnach i nasionach.
Podczas czytania książki ma się wrażenie, że autorka jest gdzieś obok nas i opowiada o sobie, swoim dzieciństwie i odkrywaniu smaków. Wstęp książki stanowi opis ziaren i nasion oraz cała masa drogocennych uwag co do ich przechowywania i przygotowywania. Autorka przekonuje nas do częstszego wykorzystywania kasz, ziaren i nasion w kuchni, ponieważ mają w sobie ukryty potencjał, a dodatek odpowiednich przypraw wydobędzie ich smak i nada potrawie pełniejszego wyrazu.
Książka podzielona jest na jedenaście rozdziałów, które razem zawierają równo 100 przepisów. W pierwszym rozdziale znajdziemy przepisy z wykorzystaniem prosa i kaszy jaglanej. Ciekawą propozycją jest na przykład budyń jaglany z mango i marakują z dodatkiem wegańskiego crème brûlée, gdzie już od samego czytania przepisu i spojrzenia na fotografię, mamy ochotę pobiec do kuchni i przygotować deser.
Dalej przechodzimy do jednego z najbardziej drogocennego nasiona, czyli siemienia lnianego. Siemię lniane ze względu na swoje właściwości żelujące świetnie zastępuje jajko w wegańskich wypiekach i warzywnych pasztetach. Przepis na lniany koktajl z jagodami goji, truskawkami i grejpfrutem a do tego chleb z samych ziaren doda nam siły i energii na cały dzień.