Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska to ostatnio numer jeden wśród najbardziej modnych i zdrowych nasion. Ma mnóstwo drogocennych aminokwasów, tłuszczów i antyoksydantów, w porównaniu do siemienia lnianego ma neutralny smak, dlatego autorka dodaje chia do owsianek, koktajli i deserów, ale również zdradza nam tajemnicę, że dodatek chia do domowego winegretu pozwala na otrzymanie majonezu!
Na świecie istnieje ponad dwadzieścia rodzajów ryżu. Kupując go warto wiedzieć, czy będzie nadawał się do naszego planowanego dania. Dominika przekonuje nas, że ryż basmati sprawdzi się do przygotowania pilawu, a do deserów na pewno biały, kleisty arborio lub carnoli. Dla wielu z Was zaskoczeniem może być przepis na toskańskie ciasto ryżowe z budyniowym kremem i nutą pomarańczy, apetyczne i kolorowe zdjęcie od razu zachęca do jego przygotowania.
Uważam, że wszystkie przepisy z gryki zasługują na uwagę, a przede wszystkim gofry z wykiełkowanej gryki i gryczana granola. Ciekawa alternatywa tradycyjnych smaków.
Kolejny rozdział to przepisy z najbardziej popularnych w Polsce zbożem, czyli owsem. Co powiecie na wytrawną owsiankę z pieczonymi pietruszkami i pesto z rukwi? Jeśli jeszcze nie próbowaliście na pewno się nie zawiedziecie, bo dodatek pesto nadaje kaszy pięknego koloru, a słodkie pieczone pietruszki przełamują słony smak.
Pszenica to ciągle niedoceniane zboże, choć jest źródłem witamin i minerałów zawiera sporo glutenu, co wyklucza ją z diety osób uczulonych na ta substancję, ale jeśli do nich nie należymy, to czemu by nie spróbować sałatki z pieczonej dyni z topinamburem i cykorią albo orkiszotta z dynią i kasztanami, które będzie stanowiło comfort food w jesienne dni?
Autorka przekonuje nas również do niewielkich nasion amarantusa, które przypominają biały mak. Nasiona świetnie sprawdzają się do zagęszczania zup i gulaszy. Dlatego w przepisie na wegetariańską harirrę ryż został zastąpiony amarantusem, który wzbogaca zupę w składniki odżywcze jak również nadaje odpowiednią konsystencję.
Jęczmień, czyli kolejne polskie zboże autorka wykorzystuje do przygotowania puddingu z dodatkiem ciepłej konfitury z rabarbaru i czarnej porzeczki czy wytrawnych muffinek śniadaniowych. Ostatni rozdział należy do komosy ryżowej. Jest bezglutenowa, wysokobiałkowa i choć wykorzystywana była już przez Inków, dopiero od niedawana gości na naszych stołach. Autorka łączy ją z warzywami, dodaje do sałatek, a w wersji słodkiej przygotowuje babeczki jabłkowe.
W książce Dominiki Wójciak, każde danie jest proste, choć czasami może brzmi skomplikowanie i nie do zrobienia. Zdjęcia są jasne, kolorowe i samym patrzeniem wzbudzają nasz apetyt. Autorka pokazuje nam jak wiele dań i deserów możemy przyrządzić z wracających do łask kasz i nasion. Książka przypadnie do gustu każdemu, kto nie boi się niecodziennych połączeń smaków oraz eksperymentów w kuchni, a patrząc nawet tylko na zdjęcia nabierzecie ochoty na przygotowanie wszystkich przepisów.