Kuchnia filmowa to książka powstała na bazie popularnego bloga Pauliny Wnuk From Movie to the Kitchen. Pomysł na bloga był genialny w swojej prostocie: autorka zamieszczała na nim przepisy z filmów. Kto bowiem nie chciałby spróbować kultowego kremu sułtańskiego z “Dziewczyn do wzięcia” albo poczuć się jak Julia Roberts, która w “Jedz, módl się i kochaj” zajadała się spaghetti alla carbonara? Dziś na stronie Pauliny Wnuk znajduje się wiele innych działów (m.in. Literatura na talerzu czy Klasyki kulinarne), jednak sukces przyniosło jej właśnie połączenie dwóch dziedzin: kulinariów i kina.
“49 przepisów z kultowych filmów” – głosi opis na okładce. I rzeczywiście, na kartach książki znajdziemy dania z filmów i seriali, które zna każdy: możemy przygotować sernik nowojorski z “Przyjaciół”, lembasy z “Władcy Pierścieni”, makaron z żółtym serem z “Kevina samego w domu” czy cheeseburgera z “Pulp Fiction”.