Zupa dyniowa to jedno z najpyszniejszych dań na jesień: ten rozgrzewający krem został przyprawiony w indyjskim stylu, pachnie imbirem, kuminem i kurkumą.
Składniki na 4 porcje:
- 3 cebule
- 3 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżej kolendry
- po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy i ostrej papryki
- 1/2 kg dyni ulubionego gatunku
- 4 łyżki delikatnego oleju
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- sól
- do podania: gęsty jogurt i chlebki naan
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim posiekaną cebulkę, dodajemy posiekany imbir, czosnek i przyprawy. Smażymy około 5 minut, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
Dynię obieramy i kroimy niedbale na kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy dynię do miękkości, po czym miksujemy zupę na gładki krem. Solimy do smaku.
Podajemy z kleksem jogurtu i grillowanym chlebkiem.
Smacznego!