ZUPA DYNIOWA PO INDYJSKU

Przepisy, Obiad, Sezon na, Wegetariańskie, Zupy, Dynia

ZUPA DYNIOWA PO INDYJSKU

Flickr.com / CC-BY-SA sunny mama

Zupa dyniowa to jedno z najpyszniejszych dań na jesień: ten rozgrzewający krem został przyprawiony w indyjskim stylu, pachnie imbirem, kuminem i kurkumą.


Składniki na 4 porcje:

  • 3 cebule
  • 3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy i ostrej papryki
  • 1/2 kg dyni ulubionego gatunku
  • 4 łyżki delikatnego oleju
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • sól
  • do podania: gęsty jogurt i chlebki naan

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim posiekaną cebulkę, dodajemy posiekany imbir, czosnek i przyprawy. Smażymy około 5 minut, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.

Dynię obieramy i kroimy niedbale na kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy dynię do miękkości, po czym miksujemy zupę na gładki krem. Solimy do smaku.

Podajemy z kleksem jogurtu i grillowanym chlebkiem.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.